Βελεστίνο

velestino-edra
Το Βελεστίνο είναι κωμόπολη του Νομού Μαγνησίας, της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Ελλάδα. Αποτελεί την έδρα του δήμου Ρήγα Φεραίου.
Βρίσκεται σε υψόμετρο 120 μέτρων, στην πλαγιά ενός λόφου, στο νοτιοανατολικό άκρο του Θεσσαλικού Κάμπου. Απέχει 18 χλμ. δυτικά του Βόλου και 40 χλμ. νοτιοανατολικά της Λάρισας. Υπάρχει σιδηροδρομικός σταθμός στην τοπική γραμμή Λάρισα-Βόλος. Η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαρίσης-Θεσσαλονίκης βρίσκεται ανατολικά του Βελεστίνου.

Ιστορία

Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, το Βελεστίνο λεγόταν Velestin και ήταν η έδρα του Καζά μέσα στο Σαντζάκι των Τρικάλων. Το Βελεστίνο παραχωρήθηκε στην Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη Θεσσαλία, έπειτα από τη Συνθήκη του Βερολίνου. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, που συνέβη κατά τη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πόλεμου του 1897, είναι η Μάχη του Βελεστίνου το 1897.
Πρωτονομάστηκε Βελεστίνο στα Βυζαντινά Χρόνια. Επί Φραγκοκρατίας διοικήθηκε από το Βαρόνο Βαρθόλδο Κατζενελεμπόγκεν.
Εδώ γεννήθηκε ο πρωτομάρτυρας της Επανάστασης του ‘21 Ρήγας Φεραίος. Τον Απρίλιο του 1827 μετά από σύγκρουση του ελληνικού και του τουρκικού στρατού, το Βελεστίνο καταλήφθηκε και καταστράφηκε από τους Τούρκους.
Σήμερα, αποτελεί σημαντικό αγροτικό κέντρο με αξιόλογη παραγωγή δημητριακών και κηπευτικών. Η κωμόπολη, χτισμένη σε εύφορη περιοχή κοντά στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Απέχει 18 χλμ ΒΔ από το Βόλο.

Αξιοθέατα αποτελούν:

Το μνημείο του Ρήγα Φεραίου.
Το Κεφαλόβρυσο, πηγή-Βρύση.
Ερείπια ναού του Ηρακλή, σε μικρή απόσταση.

Πως θα έρθετε

Οδικές συγκοινωνίες: από την Αθήνα με λεωφορεία του ΚΤΕΛ για το Βόλο απόσταση 319 χλμ. και από την Θεσσαλονίκη για το Βόλο απόσταση 215 χλμ.
Σιδηροδρομικές συγκοινωνίες: από την Αθήνα για το Βόλο μέσω Λάρισας και από τη Θεσσαλονίκη για το Βόλο. Επίσης στο Βόλο μπορεί να πάει κανείς με τη γραμμή που συνδέει Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Αθήνα.