Επίσκεψη Ιταλών μαθητών στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Επίσκεψη Ιταλών μαθητών στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

14
Επίσκεψη στο Δημαρχείο του Δήμου Ρήγα Φεραίου πραγματοποίησαν την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 το απόγευμα μαθητές και εκπαιδευτικοί από το σχολείο Vittorio Emanuelo ΙΙ από το Παλέρμο της Ιταλίας.
Συγκεκριμένα 63 μαθητές και τρεις εκπαιδευτικοί που τους συνοδεύουν, ξεναγήθηκαν στο Δημαρχείο του Ρήγα Φεραίου, είδαν τη Χάρτα του Ρήγα και πληροφορήθηκαν από τον Δήμαρχο για την ιστορία του τόπου.
Ο Δήμαρχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών, τονίζοντας ότι ενισχύουν τη συνεργασία μεταξύ των σχολείων και την ανταλλαγή επιτυχημένων πρακτικών, προάγοντας την ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση.
Αναφερόμενος στη Χάρτα του Ρήγα Βελεστινλή, τόνισε ότι πρόκειται όχι μόνο για ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο και επισήμανε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.
Μιλώντας για το Ρήγα, ο κ. Νασίκας σημείωσε ότι κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας καθώς είναι ο «πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας».
«Είναι εκείνος που με το όραμα της συναδέλφωσης και του κοινού αγώνα εναντίον του Οθωμανού δυνάστη, συγκίνησε και συνεπήρε όλους τους βαλκανικούς λαούς, οι οποίοι αναγνώρισαν στο συγγραφικό του έργο, στο πολιτικό του πρόγραμμα και στη θυσία του τα πρώτα σπέρματα της πραγμάτωσης της εθνικής τους ανεξαρτησίας.
Το έργο του Ρήγα αποτελεί – μαζί με αυτό του Αδαμάντιου Κοραή – σύμφωνα με όλους τους ιστορικούς τον σημαντικότερο αγωγό για το μπόλιασμα των ιδεών και των κοινωνικών, οικονομικών, πολιτικών και πολιτισμικών στρατηγικών στις παραδοσιακές αγροτικές κοινωνίες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ο Ρήγας με τα έργα του ήταν εκείνος που σφυρηλάτησε την έννοια της εθνικής συνείδησης και προετοίμασε τους λαούς για την κοινωνική και πολιτική τους χειραφέτηση» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Νασίκας, καλώντας τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να επισκεφτούν ξανά την περιοχή προκειμένου να επισκεφτούν και το Σπίτι του Ρήγα που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς όχι μόνο για την περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου αλλά και για όλη την Ελλάδα.
Στο τέλος της συνάντησης ο δήμαρχος δώρισε βιβλία και αναμνηστικά σχετικά με το Ρήγα Φεραίο στους μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 
Για να δείτε τις φωτογραφίες από την επίσκεψη των Ιταλών μαθητών πατήστε εδώ