Κάρλα τουρισμός

Κάρλα τουρισμός


Ο Φορέας δημιουργήθηκε το 2003 αλλά άρχισε ουσιαστικά να λειτουργεί μερικά χρόνια αργότερα (2010) γιατί τότε άρχισε η στελέχωσή του με επιστημονικό προσωπικό, φύλακες κλπ.
Σήμερα το υπαλληλικό προσωπικό αποτελείται από 6 επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και 6 φύλακες.
Διοικείται από εντεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο και εδρεύει στα Κανάλια σε ανακαινισμένο κτήριο (παλαιό γυμνάσιο Καναλίων) που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ρήγα Φεραίου.
Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί από το 2015 και ο εκθεσιακός χώρος του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι.
Εκτός των άλλων ο Φορέας Διαχείρισης όλα αυτά τα χρόνια ενημερώνει τους επισκέπτες αλλά και τους ντόπιους για την προστατευόμενη περιοχή.
Έτσι προάγεται αφενός η προστασία και η διατήρηση του
φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς και αφετέρου η βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.
Εργαλεία του προγράμματος ενημέρωσης αποτελούν το έντυπο πληροφοριακό υλικό (φυλλάδια, χάρτες, αφίσες), οι πληροφοριακές πινακίδες και αναλόγια, τα σύντομα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μηνύματα, ένα ντοκιμαντέρ διάρκειας 30 λεπτών, το υλικό περιβαλλοντικής ενημέρωσης για σχολικές ομάδες η έκθεση του προγράμματος LIFE για το Κιρκινέζι στα Κανάλια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και διοργάνωση ημερίδων και η συμμετοχή σε εορτασμούς και εθελοντικές δράσεις.
Η λίμνη Κάρλα, στην οποία πραγματοποιούνται κυρίως δράσεις ορνιθοπαρατήρησης και ξεναγήσεις, αποτελεί τον κύριο προορισμό της πλειοψηφίας των επισκεπτών, ο κύριος όγκος των οποίων αποτελείται από μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης από συλλόγους ευαισθητοποιημένους σε θέματα περιβάλλοντος, φοιτητές κλπ.
Τα θετικά αποτελέσματα των δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης συμβάλλουν στην αύξηση της αναγνωσιμότητας και καθιέρωσης της προστατευόμενης περιοχής ως προορισμό περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος τόσο οργανωμένων εκδρομών όσο και μεμονωμένων επισκεπτών, γεγονός που επιτάσσει τον καλύτερο σχεδιασμό και υλοποίηση σε
τοπικό και περιφερειακό επίπεδο δομών και επενδύσεων που θα προάγουν μορφές οικοτουρισμού και ήπιας όχλησης, συμβατές με το πλαίσιο προστασίας και διατήρησης της Περιοχής Οικοανάπτυξης.
Την τελευταία εξαετία συνολικά στην προστατευόμενη περιοχή ενημερώθηκαν 5.513 επισκέπτες εκ των οποίων 3.316 άτομα επισκέφτηκαν τον υγρότοπο της Κάρλας συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως παρατήρηση της άγριας ορνιθοπανίδας και στη διεξαγωγή δημιουργικών περιβαλλοντικών δραστηριοτήτων, 1769 άτομα συμμετείχαν σε εκδηλώσεις με παγκόσμιο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον όπως η Παγκόσμια ημέρα για τους Υγροτόπους και 428 άτομα ενημερώθηκαν από τον ΦΔ εντός των σχολικών αιθουσών.
Θετική ανταπόκριση είχε η δημιουργία της έκθεσης για το Κιρκινέζι που τη διετία (2015-2016) προσέλκυσε 678 άτομα.
Όπως όλα δείχνουν υπάρχει είδη αυξητική τάση επισκεψιμότητας της περιοχής και αναμένεται ραγδαία αύξηση επισκεπτών όταν παραδοθεί και λειτουργήσει το Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού και Φυσικής Ιστορίας στα Κανάλια καθώς και το Κέντρο Πληροφόρησης Πολιτών στο Στεφανοβίκειο που κατασκευάσθηκαν στα πλαίσια των έργων της ανασύστασης της λίμνης Κάρλας.
Επιβάλλεται πλέον η εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδίου υποδοχής και διαχείρισης επισκεπτών για την περιοχή.
Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι (Φορέας, Δήμος και Περιφέρεια) να εξετάσουν σοβαρά το θέμα της επισκεψιμότητας έτσι ώστε να υπάρξει η οργάνωση και οι υποδομές για να μπορέσει η περιοχή να δεχθεί και να εξυπηρετήσει όλους αυτούς τους αναμενόμενους επισκέπτες.