Ενεργοποίηση μέσω διαπραγμάτευσης της Β φάσης ΣΔΙΤ για την κατασκευή παραδοσιακού ξενώνα στα Κανάλια στις όχθες της λίμνης Κάρλας.

Ενεργοποίηση μέσω διαπραγμάτευσης της Β φάσης ΣΔΙΤ για την κατασκευή παραδοσιακού ξενώνα στα Κανάλια στις όχθες της λίμνης Κάρλας.


Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 και ώρα 7.30 μμ στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ρήγα  Φεραίου εκτός των άλλων θα συζητηθεί και το θέμα «Ενεργοποίηση μέσω διαπραγμάτευσης της Β φάσης ΣΔΙΤ για την κατασκευή παραδοσιακού ξενώνα στα Κανάλια στις όχθες της λίμνης Κάρλας»
Ο πρώην Δήμος Κάρλας το 2006 ανέθεσε (με διαδικασία ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος) στην εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΑΕ την μελέτη σκοπιμότητας (Α ΦΑΣΗ) για τη δημιουργία ενός ξενοδοχειακού συγκροτήματος με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
Η μελέτη αυτή παραδόθηκε στο Δήμο το 2008.
Η πρόταση της (Α ΦΑΣΗΣ)  κατασκευής παραδοσιακού ξενώνα στα Κανάλια στις όχθες της λίμνης Κάρλας περιελάμβανε από πλευράς Δήμου την παροχή δημοτικής έκτασης επιφάνειας 19.000 τμ και από πλευράς του ιδιώτη επενδυτή την κατασκευή πάνω στο οικόπεδο αυτό του Ξενοδοχείου.
Από την οικονομοτεχνική Ανάλυση της μελέτης σκοπιμότητας και από την αξιολόγηση της επένδυσης προέκυψε ότι η σύμπραξη θα πρέπει να γίνει για 35 χρόνια, μη συμπεριλαμβανομένης της κατασκευαστικής περιόδου, ο προϋπολογισμός του έργου θα ανέλθει στα 12.071.649,09 ευρώ και η περίοδος επανείσπραξης του κεφαλαίου υπολογίσθηκε στα 18 χρόνια.
Ο χώρος της εγκατάστασης του Ξενοδοχείου επιλέχθηκε να είναι ο χαμηλός λόφος που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της λίμνης ακριβώς εκεί που τελειώνει το ανατολικό ανάχωμα και σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από το χωριό Κανάλια.
Το ξενοδοχείο προτάθηκε να είναι διώροφο συνολικής δόμησης 5.900 τμ (και 1.000 τμ υπόγειο και βοηθητικοί χώροι) σε οικόπεδο όπως είδη αναφέρθηκε 19.000 τμ και δυνατότητα φιλοξενίας μέχρι 128 ατόμων.
Θα περιλαμβάνει 42 δίκλινα δωμάτια και τέσσερις σουίτες. Δύο απλές συν μία προεδρική και μία γαμήλια.
Επίσης θα περιλαμβάνει μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων 600 τμ δυναμικότητας 500 ατόμων, μικρότερη αίθουσα εκδηλώσεων 150 τμ δυναμικότητας 100 ατόμων, αίθουσα εστιατορίου 150 τμ, αίθουσα γυμναστηρίου, αίθουσα φυσικοθεραπευτηρίου, κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, ειδικός χώρος για Reception, γραφεία διεύθυνσης, μικρό ιατρείο, αποθήκες για αποσκευές κλπ.
Όλα τα παραπάνω προτάθηκαν από την μελέτη της (Α ΦΑΣΗΣ) δυστυχώς όμως από το 2008 μέχρι σήμερα το μεγαλεπήβολο αυτό όραμα του πρώην Δήμου Κάρλας δεν προχώρησε στη Β ΦΑΣΗ του έργου.
Η νέα δημοτική αρχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου από την ημέρα που ανέλαβε (1/9/2014) ασχολήθηκε σοβαρά με το θέμα αυτό προσπαθώντας αρχικά να διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησης του έργου.
Αφού ερεύνησε τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν, προχώρησε στην επικαιροποίηση της μελέτης και φέρνει πλέον το θέμα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της Β ΦΑΣΗΣ που μπορεί να είναι είτε η χρηματοδότηση τυχόν ΣΔΙΤ μέσω ΕΣΠΑ είτε η απευθείας προσέλκυση επενδυτών.
Πριν λίγες μέρες έγραψα σε άρθρο μου, για την επισκεψιμότητα στη λίμνη που  παρουσίασε αύξηση τα τελευταία 6 χρόνια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας (στον οποίο είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μαζί με το Δήμαρχο κο Νασίκα Δημήτρη) τα τελευταία 6 χρόνια επισκέφθηκαν την περιοχή 5.513 επισκέπτες και ενημερώθηκαν από το προσωπικό του Φορέα για θέματα περιβάλλοντος.
Όπως όλα δείχνουν αναμένεται ραγδαία αύξηση επισκεπτών όταν σε λίγο καιρό λειτουργήσει και το Εκθεσιακό Κέντρο Πολιτισμού και Φυσικής Ιστορίας στα Κανάλια.
Δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει η δυνατότητα διαμονής των επισκεπτών στην περιοχή και οι επισκέπτες έρχονται είτε με μονοήμερες εκδρομές είτε εξασφαλίζοντας τη διαμονή τους συνήθως στην πόλη του Βόλου.
Πρώτος απ όλους το γεγονός αυτό διαπίστωσε ο Δήμος Ρήγα Φεραίου  και προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθεί.
Η προσπάθεια (όσο αφορά τον τουρισμό) δεν επικεντρώνεται μόνο στις επενδύσεις για τη διαμονή των επισκεπτών αλλά και σε πολλούς άλλους τομείς γιατί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει το προνόμιο της τουριστικής προσέλκυσης και λόγω Ρήγα Βελεστινλή και λόγω λίμνης Κάρλας και λόγω των παραθαλάσσιων χωριών του Αιγαίου και λόγο πολλών άλλων σημαντικών περιοχών με πολύ μεγάλη ιστορία και αξιοζήλευτο κάλος.
 

Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Ρήγα Φεραίου