Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Σιατιστινό Θεοχάρη Γ. Τουρούντζια, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή.

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Σιατιστινό Θεοχάρη Γ. Τουρούντζια, συμμάρτυρα του Ρήγα Βελεστινλή.
Στις 17 και 18 Ιουνίου ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτριος Νασίκας παρευρέθηκε στην Σιάτιστα, προσκεκλημένος του Δήμου Βοΐου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για τον  Σιατιστινό Θεοχάρη Γ. Τουρούντζια, σύντροφο και συμμάρτυρα του Ρήγα.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Βοΐου με την συνεργασία του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», του Τοπικού Συμβουλίου Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας και του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σιάτιστας «Μαρκίδες Πούλιου».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτριος Νασίκας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, όπως, επίσης απηύθυναν χαιρετισμό και άλλοι δήμαρχοι πόλεων από όπου κατάγονταν οι σύντροφοι του Ρήγα και συγκεκριμένα της Ζίτσας, Λευκωσίας, Χίου και Καστοριάς.
Στην εκδήλωση ο πρ. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», κ. Γεώργιος Σούρλας παρουσίασε το βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα».
Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ.  Δημήτριος Νασίκας, εκπροσωπώντας τη γενέτειρα του μεγάλου Εθνεγέρτη, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο όραμα του Ρήγα για τα Βαλκάνια και μεταξύ άλλων τόνισε: «Η ιστορία ενός τόπου αποτελεί αστείρευτη πηγή γνώσης, διδαγμάτων και παραδειγμάτων. Στην ιστορία κάθε τόπου στηρίζεται και θεμελιώνεται το παρόν αλλά και το μέλλον του. Η γνώση της ιστορίας καθίσταται αρωγός στη διατήρηση της ιδιοσυγκρασίας και της εθνικής ταυτότητας και τελικά της σύνδεσης του ανθρώπου, φυσικής, πολιτικής και πολιτιστικής, με τον τόπο του. Εθνικό χρέος όλων μας αποτελεί η ανάκληση και η ‘γνωριμία’ των ηρωικών μορφών των πρώτων επαναστατών οι οποίοι έβαλαν τα θεμέλια για την εκκίνηση της επανάστασης και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Οραματιστής ηγέτης χαρακτηρίστηκε ο Ρήγας διότι αποτέλεσε θιασώτης της διαβαλκανικής συνεργασίας και δημιουργός της βαλκανικής συνείδησης. Το διακύβευμα που είχε να αντιμετωπίσει στην εποχή του ήταν η προσπάθεια να μετασχηματίσει τις παραδοσιακές κοινωνίες της Βαλκανικής ώστε να μπορούν να συμπορευτούν με την υπόλοιπη Δύση. Ο Ρήγας Βελεστινλής κατέχει δικαίως και τον χαρακτηρισμό του εκφραστή της επαναστατικής πράξης διότι είναι ο πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας. Θερμός υποστηρικτής, φορέας των ιδεών, συνεργάτης και τελικά συμμάρτυρας του αγωνιστή Ρήγα Βελεστινλή ήταν και ο συμπατριώτης σας Σιατιστινός, Θεοχάρης Τουρούντζιας. Ο Θεοχάρης διακρίνονταν για το θερμό πόθο για την απελευθέρωση της Ελλάδας και της γενέτειράς του.  Μέσα στο γενικότερο κλίμα του επαναστατικού πυρετού των υπόδουλων Ελλήνων, ο Θεοχάρης ήρθε σε επαφή με τον Ρήγα και τις εθνεγερτικές ιδέες του με αποτέλεσμα να γίνει ένας από τους πρώτους συνεργάτες του. Στα 22 του μόλις χρόνια, όντας ο νεότερος από τους συνεργάτες του Ρήγα, συνελήφθη από την αυστριακή αστυνομία στη Βουδαπέστη και από εκεί μετήχθη στις φυλακές της Βιέννης και στη συνέχεια στο Βελιγράδι. Κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του από τις οθωμανικές αρχές στο Βελιγράδι, δεν απέκρυψε ούτε στιγμή τη φιλία του με το Ρήγα και την υποστήριξη στις ιδέες του. Απεναντίας, με θάρρος και παρρησία παραδέχτηκε ότι γνώριζε καλά το Θούριο και τον σκοπό του ‘Ως πότε παλικάρια…..’ . Θα πρέπει να τους τιμήσουμε κι εμείς με στάση ζωής σε ό, τι συμβαίνει γύρω μας και να σεβαστούμε την ελευθερία, την πραγματική ελευθερία για την οποία θυσίασαν τη ζωή τους».