Επίσκεψη Δημάρχου Ρήγα Φεραίου στην έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος για τη Χάρτα του Ρήγα

Επίσκεψη Δημάρχου Ρήγα Φεραίου στην έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος για τη Χάρτα του Ρήγα


Το Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2018, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας επισκέφθηκε την έκθεση που φιλοξενείται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης με θέμα «Η Χάρτα του Ρήγα – Τα δύο (συν) Πρόσωπα, Μια Άλλη Ανάγνωση του χάρτη».
Πρόκειται για μια διαφορετική ανάγνωση της Χάρτας του Ρήγα, που αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της. Την έκθεση διοργανώνει η Βιβλιοθήκη & το Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο των 90 χρόνων από την ίδρυσή της.  Η έκθεση είναι  αφιερωμένη στην επέτειο των 220 χρόνων από την έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή το 1797 στη Βιέννη, ένα αντίτυπο της οποίας (από τα λίγα σωζόμενα των 1220 αντιτύπων που τυπώθηκαν) φυλάσσεται στην Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη της ΒΚΠ ΑΠΘ.
Για πρώτη φορά εκτίθενται μαζί έξι αντίτυπα της Χάρτας, τριών τυπολογιών, με έμφαση στη «Χαρτογραφία της Χάρτας του Ρήγα» και στα αινίγματά της, από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη ΒΚΠ-ΑΠΘ, την Τράπεζα της Ελλάδος (2 Χάρτες), το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, την Πασχάλειο Σχολή Καπεσόβου και το Ίδρυμα Σύλβιας Ιωάννου.
Οι έξι Χάρτες συνοδεύονται από: τον Πίνακα της Ελλάδος του Άνθιμου Γαζή (Βιέννη, 1800), 20 εκθεσιακές ερμηνευτικές ενότητες, ψηφιακές προβολές και video, έκθεση επιλεγμένων σχετικών βιβλίων από τις συλλογές της Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΒΚΠ-ΑΠΘ και ειδική ομότιτλη έκδοση της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης ΒΚΠ-ΑΠΘ που θα παρουσιαστεί στα εγκαίνια της έκθεσης.
Στόχος της έκθεσης δεν είναι η επανάληψη των γνωστών μέχρι τώρα προσεγγίσεων των ανθρωπιστικών κυρίως επιστημών, ιστορικών, φιλολογικών κ.ά., αλλά η παρουσίαση της Χάρτας ως χαρτογραφικού «τεχνικού έργου», πώς την οραματίστηκε και τη σχεδίασε ο Ρήγας  και πώς οργάνωσε την τεχνικά πετυχημένη παραγωγή και εκτύπωσή της μεταξύ Βουκουρεστίου και Βιέννης.
Η έκθεση εγκαινιάστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2017 και θα διαρκέσει έως τις 12 Φεβρουαρίου 2018.
Ο κ. Νασίκας δήλωσε: « Αποτελεί μεγάλη τιμή για μας, τους δημότες του Δήμου Ρήγα Φεραίου, να τιμάται ο μεγάλος μας Εθνομάρτυρας, Ρήγας Βελεστινλής και να ερευνάται η ζωή και το έργο του μέσω δράσεων από Πανεπιστήμια και Ιδρύματα, όπως η τρέχουσα έκθεση. Πάντα ακολουθούμε, συμμετέχουμε και επισκεπτόμαστε οτιδήποτε αφορά τον Εθνεγέρτη μας, και ιδιαίτερα το μεγαλύτερο έργο του, τη Χάρτα του. Πρόκειται όχι μόνο για  ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά για ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο. Ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές για την τόσο αξιόλογη έκθεση και το χώρο φιλοξενίας αυτού του τόσου σημαντικού δημιουργήματος, δίνοντας με αυτό τον τρόπο την ευκαιρία στον κόσμο να το μελετήσουν»