Επίσκεψη μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού στο Δήμο Ρήγα Φεραίου για τη «Χάρτα του Ρήγα»

Επίσκεψη μαθητών νηπιαγωγείου και δημοτικού στο Δήμο Ρήγα Φεραίου για τη «Χάρτα του Ρήγα»

davΤην Τρίτη 19 Μαρτίου 2018 μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Αερινού και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, επισκέφθηκαν το νέο Εκθεσιακό Χώρο «ΡΗΓΑΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗΣ», όπου βρίσκεται ένα από τα αυθεντικά αντίτυπα της Χάρτας του Ρήγα, το οποίο παραχωρήθηκε στο Δήμο με απόφαση από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τη ζωή και το έργο του Ρήγα Βελεστινλή και ότι η Χάρτα αποτελεί όχι μόνο ένα κορυφαίο επίτευγμα του Ελληνικού Διαφωτισμού και της ελληνικής χαρτογραφίας στα τέλη του 18ου αιώνα, αλλά ένα παγκόσμια σημαντικό χαρτογραφικό έργο. Επισημάνθηκε ότι ο Ρήγας, γνωστός για τη γεωγραφική του ευρυμάθεια, άρχισε την προετοιμασία της Χάρτας στο Βουκουρέστι και ολοκλήρωσε τη χάραξη και την εκτύπωσή της στη Βιέννη το 1797, λίγους μόνο μήνες πριν τη σύλληψή του.
Οι μαθητές επεξεργάστηκαν λεπτομερώς τη Χάρτα και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο που έχει δημιουργηθεί και για όλα τα στοιχεία που περιλαμβάνει.
Κατόπιν, οι μαθητές των σχολείων του Αερινού, επισκέφθηκαν τη Δημοτική Δανειστική Βιβλιοθήκη, όπου ενημερώθηκαν για τον τρόπο που λειτουργεί, τις κατηγορίες βιβλίων περιλαμβάνει και για το πώς μπορεί ένας δημότης, μικρός ή μεγάλος να δανειστεί ένα βιβλίο.
Επίσης, οι μαθητές με τις εκπαιδευτικούς που τους συνόδευαν ενημερώθηκαν από τις υπεύθυνες του Κέντρου Κοινότητας για τον τρόπο λειτουργίας του, πως μπορούν τα παιδιά και οι γονείς να βοηθηθούν και να ωφεληθούν από τις υπηρεσίες και τις δράσεις της νέας αυτής δομής.