Οι κοινωνικές δομές του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Οι κοινωνικές δομές του Δήμου Ρήγα Φεραίου


Πολύτιμη η προσφορά των κοινωνικών δομών του Δήμου Ρήγα Φεραίου στην ουσιαστική βοήθεια και στήριξη των δημοτών σε καθημερινή βάση, όπως αναλύεται παρακάτω.
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «Βοήθεια το Σπίτι» επανδρώνεται από δύο δομές, παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
Καθημερινά κοινωνική λειτουργός, νοσηλευτής και οικογενειακή βοηθός παρεμβαίνουν με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ΑΜΕΑ του Δήμου που αδυνατούν να εξυπηρετηθούν στις καθημερινές τους ανάγκες. Το πρόγραμμα προσφέρει συμβουλευτική, συναισθηματική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, συνοδεία σε γιατρούς, κέντρο υγείας, νοσοκομεία, καθαριότητα χώρου και αγορά τροφίμων, φαρμάκων, εξόφληση λογαριασμών κλπ.
Το πρόγραμμα λειτουργεί στη δημοτική ενότητα Βελεστίνου και την Τοπική Κοινότητας Στεφανοβικείου. Εξυπηρετούνται περισσότερα από άτομα (οικογένειες, μοναχικά άτομα, αμεα).
Ακόμη μία δομή του Δήμου αποτελεί το ΚΕΠ Υγείας. Μια πρωτοποριακή δομή που πηγάζει από το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων και που συμβάλει στην ευαισθητοποίηση του δημότη στην πρόληψη. Στόχος του ΚΕΠ Υγείας είναι η δημιουργία προγραμμάτων πρόληψης, ώστε ο δημότης να μπορεί να προλαμβάνει σοβαρές ασθένειες που θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίες για την ζωή του. Έχει πραγματοποιήσει μία σειρά δράσεων που αφορούν την ενημέρωση, τον ιατρικό έλεγχο, την πρόληψη αλλά και τον αθλητισμό. Κάποιες από τις δράσεις του αποτελούν η ενημέρωση σε μαθητές δημοτικών σχολείων και στους γονείς τους για θέματα σχετικά  με πρόληψη μυοσκελετικών παθήσεων, σωστής στοματικής υγιεινής, πρόληψη τερηδόνας, μαθησιακή αξιολόγηση, έλεγχο αναπνευστικής ικανότητας σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες και ιατρικά κέντρα. Παράλληλα, έχουν γίνει δωρεάν εξετάσεις σπιρομέτρησης, ψηλάφησης μαστού, καρδιολογικές, διαβητικού ποδιού και αιμοδοσία. Επίσης, επικυρώθηκε συνεργασία με το σωματείο κινητικά αναπήρων Ν. Μαγνησίας ”ΙΠΠΟΚΑΜΠΟΣ” με τη συλλογή καπακιών και τη δωρεά στον Δήμο Ρήγα Φεραίου του πρώτου αναπηρικού αμαξιδίου για τις ανάγκες του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου. Επιπλέον, βραβεύτηκαν οι μητέρες του 2017 λαμβάνοντας δώρα κάρτες υγείας για δωρεάν εξετάσεις και ειδικά προϊόντα για τα μωρά τους. Έχει διοργανώσει πανελλήνια συνέδρια για ιατρικά θέματα και ενδιαφέρουσες πεζοπορίες μεταδίδοντας το μήνυμα της άθλησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το έτος 2018 αφιερώθηκε στην Τρίτη ηλικία με σειρά δωρεάν εξετάσεων σε όλα τα χωριά του δήμου.
Τρίτη δομή αποτελεί το Κέντρο Κοινότητας, το οποίο εστιάζει αφενός στην υποδοχή, ενημέρωση και διασύνδεση των πολιτών με κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες, ειδικότερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και αφετέρου στην ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, με σκοπό τη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, παράλληλα με τη δικτύωση και συνεργασία που αναπτύσσει με τις λοιπές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου Ρήγα Φεραίου και της περιφέρειας Θεσσαλίας. Εξυπηρετεί α) πολίτες που κατοικούν στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, β)άτομα και οικογένειες που διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, γ)ανέργους και δ) ΑΜΕΑ και γενικότερα ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Στελεχώνεται με (1) Κοινωνικό Λειτουργό και (1) Ψυχολόγο. Ήδη, ως νέα δομή, έχει πραγματοποιήσει ενημερώσεις σε σχολεία, φορείς και δημότες για τον τρόπο λειτουργίας του και τον προγραμματισμό των υπηρεσιών που παρέχει.
Τα προγράμματα και οι δομές υλοποιούνται με ευθύνη του Δήμου Ρήγα Φεραίου και όλες οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Οι δημότες έχουν «αγκαλιάσει» τις κοινωνικές υπηρεσίες, εξυπηρετούνται μέσω αυτών και έχει αναπτυχθεί σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ δημοτών και των ειδικοτήτων.
Τέλος, στο Δήμο λειτουργεί Κέντρο Υγείας στο Βελεστίνο που καλύπτει τις ανάγκες όλων των δημοτών σε πρώτο βαθμό υγειονομικής περίθαλψης.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Νίκος Πρίντζος δήλωσε «Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου λειτουργούν με άριστο προγραμματισμό και συνεργασία με τους δημότες προς κάθε κατεύθυνση κάλυψης καθημερινών αναγκών και προβλημάτων δίνοντας λύσεις για τη βελτίωση του τρόπου διαβίωσης τους. Εμείς καλούμε όλους τους δημότες να απευθύνονται στις κοινωνικές δομές του Δήμου είτε για προσωπικά τους ζητήματα είτε να αναφέρουν περιστατικά που χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και βοήθειας».