Θερμή υποδοχή της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης στους εκπροσώπους του Δήμου Ρήγα Φεραίου

Θερμή υποδοχή της Ελληνικής Κοινότητας της Τεργέστης στους εκπροσώπους του Δήμου Ρήγα Φεραίου


Με ιδιαίτερη συγκίνηση και εγκαρδιότητα υποδέχθηκαν τα μέλη της Κοινότητας των Ελλήνων Ορθοδόξων της Τεργέστης με τον Αρχιμανδρίτη, Γρηγόριο Μιλλιάρη την αποστολή με εκπροσώπους του Δήμου Ρήγα Φεραίου, την Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018.
Η φιλοξενία τους στη Τεργέστη έγινε κατόπιν πρόσκλησης της Ελληνικής Κοινότητας σε εκδηλώσεις αποκαλυπτηρίων προτομής του Ρήγα Βελεστινλή ενόψει της 24ης Ιουνίου, ημέρας θανάτου του Ρήγα και των επτά συντρόφων του και της συμπλήρωσης φέτος 220 χρόνων από το θάνατο του.
Συγκεκριμένα, η ιστορική Ελληνική Κοινότητα της Τεργέστης με παρουσία 280 χρόνων, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της για την προβολή του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας, φιλοτέχνησε στην Ελλάδα προτομή του Ρήγα Βελεστινλή. Η Τεργέστη αποτελεί σημαντικό σταθμό στη πορεία της ζωής και δράσης του Ρήγα, καθώς εκεί συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 1797 από τους Αυστριακούς, παραδόθηκε στους Οθωμανούς και εκτελέσθηκε στις 24 Ιουνίου 1798 στο Βελιγράδι.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων έλαβε χώρα την Κυριακή 24 Ιουνίου, έμπροσθεν του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, χώρος ο οποίος παραχωρήθηκε από τον Δήμο Τεργέστης για την τοποθέτηση της προτομής του Ρήγα, μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας στην ελληνική εκκλησία.
Το Σάββατο 23 Ιουνίου, προηγήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα Marco Sofianopulo του Μουσείου Revoltella (Σύγχρονης Τέχνης) της Τεργέστης με αναλυτική αναφορά της Ελληνικής Κοινότητας στη σπουδαία φυσιογνωμία του Ρήγα, στα στοιχεία της προσωπικότητας του, στα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της δράσης του και τα μηνύματα που μετέδωσε σε όλα τα βαλκανικά έθνη.
Παράλληλα, την ίδια ημέρα χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος ευχαρίστησε την Ελληνική κοινότητα για την πρόσκληση και αναφέρθηκε στον Ρήγα λέγοντας : «Οι πολύπλευρες πτυχές της προσωπικότητάς του αποκαλύπτονται μέσα από τη διεξοδική μελέτη των έργων του και του επαναστατικού του σχεδίου. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο διαπιστώνεται ότι ο Ρήγας Βελεστινλής είναι μια από τις σημαντικότερες φυσιογνωμίες του Νεώτερου Ελληνισμού και των Βαλκανίων: Διαφωτιστής, Επαναστάτης, Μάρτυρας, Πολιτικός νους, Στρατιωτικός νους, Εθνεγέρτης και Οραματιστής μιας δημοκρατικής πολιτείας του Βαλκανικού χώρου.
Ο Ρήγας ως πραγματικός ηγέτης και επαναστάτης έδωσε προτεραιότητα στην ψυχική προετοιμασία των σκλαβωμένων, ώστε να πάρουν τα όπλα και να επαναστατήσουν κατά της Οθωμανικής τυραννίας. ‘Ήθελε πρώτα να εξυψώσει το ηθικό τους και μετά να τους ωθήσει στον αγώνα της επανάστασης, όπου θα χρειαζόταν και τη ζωή τους ακόμη να θυσιάσουν. Προσπάθησε να δείξει στους συμπατριώτες του τη μεγάλη κληρονομιά, που είχαν από τους αρχαίους Έλληνες, το μεγαλείο των ελληνικών πόλεων, την οικονομική και πολιτική τους δύναμη και την ανδρεία των προπατόρων τους.
Η αντιπροσωπεία του Δήμου δώρισε στην ελληνική κοινότητα φιλοτεχνημένη την εικόνα του Ρήγα, ακριβές αντίγραφο της Χάρτας και βιβλία σχετικά με τη ζωή και το έργο του.
Στην αποστολή του Δήμου Ρήγα Φεραίου παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, ο Αντιδήμαρχος, κ. Νίκος Πρίντζος, οι πρώην Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Γιάννης Κορώνας και Δημήτρης Παλληκάρης, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Μιχάλης Κουσκουρίδας και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Βελεστίνου, κ. Γιώργος Παπατόλιας.