Κανάλια και Κερασιά μετά τη βιβλική καταστροφή από την θεομηνία της Τρίτης 26/6/2018

Κανάλια και Κερασιά μετά τη βιβλική καταστροφή  από την θεομηνία της Τρίτης 26/6/2018


Τόσο έντονη βροχόπτωση υπολογίζεται ότι είχε να «περάσει» από την περιοχή μπορεί και πριν 100 χρόνια.
Τίποτα δεν έμεινε όρθιο από την ορμή των νερών.
Λίγο έλειψε να θρηνήσουμε θύματα.
Το νερό σε μερικά σημεία στα Κανάλια έφτασε μέχρι τις σκεπές των σπιτιών.
Δεν υπάρχει σπίτι που να έμεινε ανέπαφο, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο.
Σε ολόκληρο το νότιο τμήμα του χωριού των Καναλίων οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι από φερτά υλικά. Τα τρία εσωτερικά ρέματα του χωριού έκλεισαν από τα φερτά υλικά που κατέβηκαν από το βουνό και το νερό περνούσε από όπου έβρισκε διέξοδο, μέσα από σπίτια, αυλές, αποθήκες, δρόμους κλπ.
Τα δίκτυα ΔΕΗ, ΟΤΕ, Ύδρευσης υπέστησαν τεράστιες καταστροφές.
Ίδια κατάσταση και στην Κερασιά.
Το ρέμα της Κερασιάς παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του μέχρι και ένα μεγάλο τμήμα της επαρχιακής οδού Καναλίων Κερασιάς.
Ο συλλεκτήρας Σ6 που υποτίθεται θα παρελάμβανε τα νερά του Κερασιώτη και θα τα οδηγούσε με φυσική ροή στην Κάρλα αρχικά υπερχείλισε και στη συνέχεια «έσπασε» στο σημείο που ενώνεται με τον Κερασιώτη. Αυτό και η διακοπή εργασιών αποπεράτωσης του συλλεκτήρα Σ7 που περνάει μπροστά από τα Κανάλια καθώς και η μη διευθέτηση του ρέματος «Δανιήλ» της Κερασιάς είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία νέα λίμνη (4.000 στρεμμάτων) έξω από την κανονική πλευρά των Καναλίων.
Όλα τα αγροτεμάχια από τα Κανάλια μέχρι την Κερασιά έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές. Ζώα πνίγηκαν. Ποιμνιοστάσια κατέρρευσαν κλπ.
Με λίγα λόγια «βιβλική καταστροφή».
Την ώρα της θεομηνίας το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να μπορέσουμε να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους από τα σπίτια για να μην έχουμε θύματα. Το δεύτερο ήταν να δώσουμε εντολή να ξεκινήσουν αμέσως τις εργασίες καθαρισμού των φερτών υλικών όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες που ασχολούνται με χωματουργικές εργασίες. Παράλληλα δώσαμε εντολή να μεταφερθούν άμεσα στα Κανάλια όλα τα χωματουργικά μηχανήματα κα τα φορτηγά του Δήμου καθώς και όλοι οι υπάλληλοι που ασχολούνται με τις εξωτερικές εργασίες (χειριστές μηχανημάτων, εργάτες, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κλπ).
Ζητήσαμε επίσης τη συνδρομή της Περιφέρειας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του Στρατού την οποία και λάβαμε αμέσως.
Από την Τρίτη 26/6/2018 μέχρι σήμερα (αλλά από ότι φαίνεται και για πολύ διάστημα ακόμη) δουλεύουμε νυχθημερόν για να μπορέσουμε να «συμμαζέψουμε» όσο γίνεται τα «ασυμμάζευτα».
Πέρα όμως από τις παρεμβάσεις της όποιας αποκατάστασης επιτρέπουν οι συνθήκες, όλοι γνωρίζουμε ότι χρειάζονται νέα έργα.
Οι Πρόεδροι των δύο Τοπικών Κοινοτήτων (Καναλίων και Κερασιάς) καθώς και όλοι εμείς οι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι που καταγόμαστε από αυτά τα χωριά γνωρίζουμε πρώτοι απ όλους και τις αστοχίες σε έργα της περιοχής μας, αλλά και το τι θα πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα για να θωρακιστούν τα χωριά μας από ανάλογα φαινόμενα.
Για να γίνουν όλα αυτά χρειάζονται δύο πράγματα.
1. Χρήματα,
2. Συνεννόηση μεταξύ Πολιτείας Περιφέρειας και Δήμου για το ποιος θα κάνει τι και πώς θα γίνει.
Θα περίμενε κάποιος να ενημερωθεί και για το τι έφταιξε και συνέβησαν όλα αυτά όμως πιστεύω πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.
Το σίγουρο είναι ότι οι παρεμβάσεις που είχαν γίνει στον Κερασιώτη καθώς και το έργο του Σ6 δεν άντεξαν.
Επίσης, αποδείχθηκε ότι τα ρέματα εντός του χωριού των Καναλίων που εγκιβωτίστηκαν με αποφάσεις των τοπικών συμβούλων των τότε Κοινοτήτων (τις δεκαετίες 1980 – 1990) δεν ήταν σε θέση σε καμία περίπτωση να δεχθούν τέτοιο όγκο νερού και φερτών υλικών από τα βουνά.
Τα ρέματα έφραξαν από τα φερτά υλικά των βουνών και οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Μέχρι σήμερα έχουν μαζευτεί από τους δρόμους και τα σπίτια πάνω από 100 φορτηγά από πέτρες και χώμα και άλλα τόσα υπολογίζεται ότι θα μαζευτούν από τις εισόδους των ρεμάτων και από τα ανοικτά τμήματά τους που βρίσκονται εντός του χωριού.
Τα έργα αυτά (εγκιβωτισμένα ρέματα) λειτούργησαν για περίπου 30 χρόνια αλλά όπως όλα δείχνουν χρειάζονται «ξήλωμα» και κατασκευή καινούργιων, μελετημένων με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να δεχθούν την ένταση των νέων θεομηνιών που πλέον όπως όλα δείχνουν θα συνεχισθούν λόγω της αλλαγής των κλιματικών συνθηκών.
Το ζητούμενο σε όλα αυτά όπως είπα και προηγούμενα είναι που θα βρεθούν τα χρήματα (εκατομμύρια ευρώ) και μάλιστα αυτή την περίοδο με αυτές τις οικονομικές συνθήκες.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και πρέπει τουλάχιστο τούτες τις ώρες να αφήσουμε στην άκρη μικροπολιτικές, αντιπολιτευτικές κινήσεις εντυπωσιασμού, αντιπαραθέσεις ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν υπάρχει χρόνος για τέτοια.
Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε συντονισμένα, αρχικά στο να βρεθούν τα χρήματα και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε τα έργα (Περιφέρεια και Δήμος) το συντομότερο δυνατό γιατί όλοι καταλαβαίνουμε το τι πρόκειται να συμβεί αν υπάρξει ανάλογο συμβάν με τέτοιες ανεπαρκείς και κατεστραμμένες υποδομές.