Απόφαση Δήμου Ρήγα Φεραίου σχετικά με ζημιές καλλιεργειών από επιθέσεις αγριογούρουνων

Απόφαση Δήμου Ρήγα Φεραίου σχετικά με ζημιές καλλιεργειών από επιθέσεις αγριογούρουνων


Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φερών, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Οι επιδρομές από τις αγέλες των αγριογούρουνων είναι καθημερινές και οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες καλαμποκιού, οσπρίων και άλλες πολλές, είναι πολύ μεγάλες και αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης. Τα ζώα στην προσπάθειά τους για ανεύρεση τροφής και νερού – δροσιάς έχουν φτάσει έξω από τα χωριά, και οι κάτοικοι πλέον ανησυχούν και για την ασφάλειά τους, καθώς κινούνται με μεγάλη ορμή πολλές φορές και είναι ανεξέλεγκτα.
Οι δε παραγωγοί αισθάνονται, αλλά και είναι, ανυπεράσπιστοι μπροστά στις ληστρικές καταδρομές που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στην αγροτική περιοχή του Δήμου κα αναζητούν καθημερινά λύση. Αντιλαμβάνονται, μεν, ότι η προστασία της άγριας ζωής αποτελεί μέλημα της πολιτείας, και δεν διαφωνούν με αυτό, ωστόσο είναι σίγουροι πως δεν μπορεί αυτό να γίνεται εις βάρος της παραγωγής και της περιουσίας τους και ειδικά στη συγκεκριμένη δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου το κόστος για κάθε χαμένο ευρώ για τον παραγωγό είναι πολύ μεγάλο, και βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο.
Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την ανωτέρω κατάσταση στη τακτική συνεδρίαση της του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26-7-2018 έλαβε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε να αιτηθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, αύξηση του ορίου κάρπωσης, ένταξη σε πρόγραμμα αποζημιώσεων και άρση λειτουργίας του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, στην περιοχή Καραντάου – Σαριγκιόλ.
Τέλος, ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Νασίκας, τόνισε χαρακτηριστικά «Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, και πιστεύουμε εύλογα, είναι ανυπεράσπιστος ο παραγωγός μας μπροστά στην καταστροφή της περιουσίας του; Το όλο θέμα περιέχει μόνο «απαγορεύεται» και «μη» ή υπάρχουν και τα δικαιώματά του; Και ανακοίνωσε ότι ο Δήμος Ρήγα Φεραίου θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και για το σκοπό αυτό συγκαλεί ευρεία-ανοικτή σύσκεψη την 31η Ιουλίου 2018 και ώρα 10:30 π.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και παραγωγών του Δήμου μας.