Επιτυχής και γόνιμη απέβη η σύσκεψη για τα αγριογούρουνα στο Δήμο Ρήγα Φεραίου

Επιτυχής και γόνιμη απέβη η σύσκεψη για τα αγριογούρουνα στο Δήμο Ρήγα ΦεραίουΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2018 η ευρεία-ανοικτή σύσκεψη με θέμα «Ζημιές από αγριογούρουνα στην αγροτική παραγωγή» στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και παραγωγών του Δήμου μας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας, ο οποίος αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ανέφερε ότι: «Πήραμε την πρωτοβουλία να ασχοληθούμε ξανά και αναδείξουμε το πρόβλημα γιατί απασχολεί πολλές οικογένειες παραγωγών του Δήμου μας και θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς ανεύρεση λύσης. Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των αγριογούρουνων στην περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φερών, έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Οι επιδρομές από τις αγέλες των αγριογούρουνων είναι καθημερινές και οι ζημιές που προκαλούνται σε καλλιέργειες καλαμποκιού, οσπρίων και άλλες πολλές, είναι πολύ μεγάλες και αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης. Τα ζώα στην προσπάθειά τους για ανεύρεση τροφής και νερού – δροσιάς έχουν φτάσει έξω από τα χωριά, και οι κάτοικοι πλέον ανησυχούν και για την ασφάλειά τους, καθώς κινούνται με μεγάλη ορμή πολλές φορές και είναι ανεξέλεγκτα. Οι δε παραγωγοί αισθάνονται, αλλά και είναι, ανυπεράσπιστοι μπροστά στις ληστρικές καταδρομές που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στην αγροτική περιοχή του Δήμου και αναζητούν καθημερινά λύση. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την ανωτέρω κατάσταση στη τακτική συνεδρίαση της του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26-7-2018 έλαβε σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποφασίστηκε να αιτηθεί ο Δήμος Ρήγα Φεραίου, την επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, αύξηση του ορίου κάρπωσης, ένταξη σε πρόγραμμα αποζημιώσεων και άρση λειτουργίας του Καταφυγίου Άγριας Ζωής, στην περιοχή Καραντάου – Σαριγκιόλ».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρ. Μπουκώρος, ο οποίος ανέφερε ότι «έχει ασχοληθεί κοινοβουλευτικά με το θέμα από το 2016 και το συνέχισε και το 2017, τόνισε επίσης, ότι για κάποιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να υπάρξουν ριζικά μέτρα, π.χ. πλήρης απελευθέρωση του κυνηγιού και ταυτόχρονα να γίνουν ανάλογες μελέτες».
Η εκπρόσωπος της Υφυπουργού Οικονομικών, δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη στην κα. Υφυπουργό.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής κος Γεώργιος Λαδόπουλος, ανέφερε ότι «θα πρέπει να γίνει επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου, αύξηση του ορίου κάρπωσης, Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσης (ομάδες επιλεγμένες από κυνηγούς και ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Α΄ & Β΄ Βαθμού, ακόμη και εκτός κυνηγετικής περιόδου), πλήρης αλλαγή του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α.».
Γενικά οι τοποθετήσεις εστιάστηκαν στο ότι πρέπει να μειωθεί ο πληθυσμός των αγριογούρουνων, ώστε να αποφευχθούν ανθρώπινα θύματα και ζημιές στην αγροτική παραγωγή και να μπορέσει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο (Κανονισμός του ΕΛΓΑ), ώστε να μπορούν οι παραγωγοί να αιτηθούν αποζημίωσης για τις ζημιές από αγριογούρουνα.
Τα αιτήματα που διατυπώθηκαν είναι τα εξής:

  1. Επιμήκυνση κυνηγετικής περιόδου
  2. Αύξηση των ημερών που επιτρέπεται το κυνήγι εβδομαδιαία
  3. Αύξηση ορίου κάρπωσης
  4. Άρση απαγόρευσης κυνηγιού στο καταφύγιο Σαριγκιόλ – Καραντάου
  5. Ένταξη των ζημιών από αγριογούρουνα στα αποζημιώσιμα αίτια του ΕΛΓΑ

Τέλος, αποφασίστηκε να σταλεί επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, με όλα τα προτεινόμενα μέτρα και συμπεράσματα που εξήχθησαν από διαλογική συζήτηση στη σύσκεψη.
Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, ο Βουλευτής Μαγνησίας κος Χρήστος Μπουκώρος, η εκπρόσωπος από το γραφείο της Υφυπουργού Οικονομικών κας Κατερίνας Παπανάτσιου, εκπρόσωπος από το γραφείο του Βουλευτή Μαγνησίας κου Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κος Γεώργιος Λαδόπουλος, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, κος Νίκος Λιάνος, ο Υπαστυνόμος Α΄ του Α.Τ. Βελεστίνου, κ. Κωνσταντίνος Κοίλιας, ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου – Βελεστίνου – Δέλτα Πηνειού, κ. Δημήτριος Μιχαλάκης, ο εκπρόσωπος του Δασαρχείου (υπεύθυνοι γραφείου θήρας και δασοφύλακας), ο εκπρόσωπος κυνηγετικής ομοσπονδίας, κ. Στέργιος Συρταδιώτης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Δημήτρης Παλληκάρης, οι Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Σταύρος Χατζής, Βαγγέλης Γιαννακός και Νίκος Πρίντζος, οι πρώην Αντιδήμαρχοι, κ.κ. Γιάννης Κορώνας και Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, ο υπεύθυνος του ΚΕΠ Υγείας & Δ.Σ., κ. Ιωάννης Σκρίμπας, ο Πρόεδρος της Δ.Κ Βελεστίνου, κ. Γιώργος Παπατόλιας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καναλίων, κ. Κλεάνθης Μπεφάνης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αερινού, κ. Κων/νος Μπλέτσας και αρκετοί παραγωγοί.