Τιμητική η έκθεση «ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» στη Βουλή, Δημ. Νασίκας: Πυξίδα και φάρος για την ελευθερία οι ιδέες του Ρήγα

Τιμητική η έκθεση «ΡΗΓΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ» στη Βουλή,   Δημ. Νασίκας: Πυξίδα  και φάρος για την ελευθερία οι ιδέες του Ρήγα


H συμβολή του  Ρήγα Βελεστινλή στην Εθνική Παλιγγενεσία τιμήθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Ρήγας και επανάσταση», την οποία  εγκαινίασε  ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και παρέστη ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής Νικόλαου Βούτση.
Η έκθεση   πραγματοποιήθηκε  τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018   στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων.
Ο  Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος εξήρε τη συμβολή του Ρήγα Βελεστινλή στην Εθνική Παλιγγενεσία  και σημείωσε: «Η Ιστορία μας έχει αποδείξει και μάλιστα με αμάχητα τεκμήρια, ότι ο Ρήγας Φεραίος, με το πνεύμα του και τον αγώνα του και με κορύφωση το Μαρτύριό του, υπήρξε από την μια πλευρά ο “σπόρος”, από τον οποίο βλάστησε, άνθισε και καρποφόρησε το Εθνικό δένδρο της Ελευθερίας μας και από την άλλη πλευρά και συνακόλουθα, η “σπίθα”, η οποία συνέτεινε καταλυτικώς στην έκρηξη της Εθνεγερσίας του 1821», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, χαιρετίζοντας την εκδήλωση.
Επίσης, είπε πως «αποτελεί γεγονός αδιαμφισβήτητο ιστορικώς, ότι η όλη προσωπικότητα και το έργο του Ρήγα Φεραίου συνδέονται αρρήκτως με την βαθύτερη έννοια της Ελευθερίας. Κι αυτό αποκτά τόσο μεγαλύτερη σημασία, αν αναλογισθούμε ότι ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας έγινε μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες διεθνώς συνθήκες, όταν όλα τα “έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά”, κατά τον εμβληματικό στίχο του Διονυσίου Σολωμού».
«Υπό τα δεδομένα αυτά ο “Θούριος” του Ρήγα Φεραίου υπήρξε, καθ’ όλα , ο προάγγελος του Εθνικού μας Ύμνου, του “Ύμνου εις την Ελευθερίαν” του Διονυσίου Σολωμού. Και ο στίχος «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή» συνιστά, ταυτοχρόνως, “εγερτήριο σάλπισμα” της Εθνεγερσίας του 1821 και Εθνική μας Παρακαταθήκη ως προς το δικό μας χρέος απέναντι στην Πατρίδα μας, στον Λαό μας και στο Έθνος μας», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Ο αγώνας του Ρήγα Φεραίου υπέρ της Ελευθερίας παραμένει εξαιρετικά επίκαιρος διαχρονικώς, και ιδίως στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας, όταν επιπροσθέτως συνειδητοποιούμε ότι ο Ρήγας Φεραίος αγωνίσθηκε για την Ελευθερία κάθε υπόδουλου Έθνους και Λαού. Την επικαιρότητα αυτή αναδεικνύουν, σ’ όλη της την έκταση, οι συνθήκες που επικρατούν, δυστυχώς, κατ’ εξοχήν εντός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνθήκες οι οποίες διαμορφώνονται από αδίστακτα μορφώματα λαϊκισμού, που φθάνουν στο όριο του φασισμού και του ναζισμού και που έχουν ως στόχο την κατεδάφιση αυτού τούτου του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος. Κατά τούτο ο “Θούριος” του Ρήγα Φεραίου πρέπει ν’ αποτελεί, και για κάθε συνειδητοποιημένο Ευρωπαίο, πηγή έμπνευσης και θάρρους για την απάντηση που πρέπει να δώσουμε, όλοι μαζί και αποφασισμένοι, στους ύπουλους εχθρούς της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας και, εν τέλει, αυτού τούτου του κοινού μας Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», τόνισε  ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτριος Νασίκας δήλωσε: «Είναι μεγάλη τιμή για τον Δήμο μας η διοργάνωση της έκθεσης για τον Ρήγα Βελεστινλή  στο Περιστύλιο του Μεγάρου της Βουλής των Ελλήνων, υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής. Αν και πέρασαν 220 χρόνια από τον θάνατό του  οι ιδέες του Ρήγα, εξακολουθούν να είναι επίκαιρες και  να αποτελούν πυξίδα και φάρο για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».
Ο Διαβαλκανικές κοινοβουλευτικές συνελεύσεις στο Βελεστίνο
Εν τω μεταξύ, θετική ήταν η ανταπόκριση του Προέδρου της Βουλής   Ν. Βούτση και του Προέδρου της Δημοκρατίας   Προκοπίου Παυλόπουλου στην πρόταση για την πραγματοποίηση Διακοινοβουλευτικών Συνελεύσεων από τις 13 χώρες των Βαλκανίων στη γενέτειρα του Ρήγα, το Βελεστίνο.
Αυτό διαπιστώθηκε κατά την ιδιαίτερη συνομιλία που είχαν στο περιθώριο  της έκθεσης ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής συνεργασίας Γ. Σούρλας και ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημ. Νασίκας με  τους Προέδρους.
Για το λόγο αυτό   θα υπάρξει και μια προσεχής συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, για να γίνει ευρύτερη συζήτηση προγραμματισμού.
Να σημειωθεί ότι ο  Γ. Σούρλας ως πρόεδρος του Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας, ενόψει της έκθεσης, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ζητούσε να πραγματοποιούνται Διακοινοβουλευτικές Συνελεύσεις των 13 Βαλκανικών χωρών στη γενέτειρα του Ρήγα, στο Βελεστίνο.