Εξοπλισμός ΑμΕΑ στην παραλία Κεραμιδίου

Εξοπλισμός ΑμΕΑ στην παραλία Κεραμιδίου


Εξοπλισμό για ΑμΕΑ θα διαθέτει στο εξής η παραλία Καμαρίου  της  Δ.Ε. Κεραμιδίου Δήμου Ρήγα Φεραίου, αφού μετά από διαγωνισμό προέκυψε ο ανάδοχος για την εκτέλεση του έργου.
Η δημιουργία προσβασιμότητας εμποδιζόμενων ατόμων στην παραλία κολύμβησης του Καμαρίου του  Δήμου Ρήγα Φεραίου, θα περιλαμβάνει:
– Μία ράμπα  αυτόνομης κολύμβησης  ατόμων ΑΜΕΑ,  1 ντους ΑΜΕΑ τοποθετημένο σε ειδικό αντιολισθητικό δάπεδο  εμβαδού6,00 μ2,  2 w.c. AMEA-χημικές τουαλέτες ΑΜΕΑ (ανδρών & γυναικών) συνολικού εμβαδού (1,55*1,55)2=4,80 μ2, αποδυτήριο ΑΜΕΑ εμβαδού 5.46 μ2, αντιολισθητικούς διαδρόμους  πρόσβασης παραλίας εμβαδού 97.00 μ2 , και έναν χώρο σκίασης ΑΜΕΑ εμβαδού 48.00 μ2, που θα περιλαμβάνει αντιολισθητικό δάπεδο, τρία  παγκάκια και τρεις τέντες σκίασης 3Χ3 μ.
Στην παραλία για την οποία υποβάλλεται πρόταση, θα υπάρχουν οριοθετημένες και ειδικά σημασμένες θέσεις στάθμευσης για ΑΜΕΑ, καθώς και ειδική σήμανση καθ’ όλη την διαδρομή από τους κεντρικούς οδικούς άξονες, έως την παραλία.
Όπως προβλέπεται, όλες οι παραπάνω υποδομές, είναι ελαφρές, μη μόνιμες και θα απομακρύνονται και θα αποθηκεύονται κατάλληλα, κατά τους χειμερινούς μήνες.
Για να εκτιμηθεί η σκοπιμότητα της κάθε επιλογής, περιγράφηκαν αναλυτικά τα κύρια χαρακτηριστικά κάθε τοποθεσίας: ακριβές τοπογραφικό σχέδιο,  διαστάσεις σε μ., ύπαρξη ειδικής σήμανσης ΑΜΕΑ, θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, εγγύτητα (στο κέντρο της πόλης, στην πλησιέστερη στάση λεωφορείων, στον πλησιέστερο αυτοκινητόδρομο), εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης.
Παραλία Καμαρίου: Πρόκειται για την πιο οργανωμένη, δημοφιλή και πολυσύχναστη παραλία της Δημοτικής Ενότητας Κεραμιδίου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σε απόσταση 4.000μ. από το Κεραμίδι.
Το πιο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου (παραλία του Πηλίου) με σημαντική τουριστική κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες. Βρίσκεται  πολύ κοντά στο κεντρικό οδικό δίκτυο ενώ υπάρχει τακτική υπεραστική συγκοινωνία για τους καλοκαιρινούς μήνες.
Στην παραλία υπάρχουν  τουριστικές υποδομές όπως εστιατόρια, μπάρ, ξενοδοχεία ενώ αποτελούν πόλο έλξης για επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής αλλά και του εξωτερικού. Η παραλία είναι αμμώδης με μήκος περισσότερο από 200 μ. ενώ δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν εμποδιζόμενα άτομα.
Μέχρι πρότινος  δεν υπήρχαν υποδομές που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την κίνηση αμαξιδίου στην άμμο και να εξυπηρετήσουν εμποδιζόμενα άτομα.
Το κύριο πρόβλημα της παραλίας είναι  ότι ενώ ένα άτομο ΑΜΕΑ φθάνει στο χώρο της παραλίας  με το αυτοκίνητο (υπάρχουν με ειδική σήμανση θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ), δεν υπάρχει η δυνατότητα κίνησης αμαξιδίου στην άμμο (δεν υπάρχουν διάδρομοι), δεν υπάρχει w.c. AMEA, ντουζ AMEA και πρόσβαση σε χώρους σκίασης. Έτσι η παραλία στην υπάρχουσα κατάσταση δεν εξασφαλίζει αυτονομία , άνεση και ασφάλεια των ΑΜΕΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων.
«Οι υποδομές αυτές θα συνεισφέρουν στη δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Προορισμών στην περιοχή, δεδομένου ότι τα έργα και οι αλληλοσυμπληρούμενες παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν θα διασφαλίζουν την αυτονομία, άνεση και ασφάλεια των ΑμΕΑ και γενικότερα των εμποδιζόμενων ατόμων» επισημαίνει ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας.