ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ

«Προάγουμε την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού προκειμένου η κατάθλιψη να ανιχνευτεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά».

Το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), σε συνεργασία και με το Δήμο Ρήγα Φεραίου διοργανώνει στις 06/04/2021, Διαδικτυακή Δράση Ευαισθητοποίησης και Ενημέρωσης για την Κατάθλιψη.
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές
Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.
Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση της κατάθλιψης. Η Δράση αυτή έχει σκοπό την διαδικτυακή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την Κατάθλιψη και συμπεριλαμβάνει τρεις ενότητες ομιλιών με τα ακόλουθα θέματα:
– Ενημέρωση / Ψυχο-εκπαίδευση για την κατάθλιψη : Κατηγορίες, συμπτώματα, αντιμετώπιση και συνοσηρότητα
– Κατάθλιψη εν μέσω Covid 19 : Επιπτώσεις στις διαπροσωπικές σχέσεις (προσωπικές, επαγγελματικές), στην οργανική υγεία και οικονομικές συνέπειες. Ζώντας με την κατάθλιψη- Μορφές θεραπείας – Συμπτώματα εφόσον έχουμε νοσήσει από Covid-19
– Κατάθλιψη – υποστήριξη των φροντιστών
Η πανδημία που διανύουμε έχει δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα και στη ψυχική υγεία. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να διαχειριστούν τη νέα πραγματικότητα όμως θα πρέπει οι ειδικοί να μας υποδείξουν ποιοί έχουν συμπτώματα νόσου γι αυτό είναι σημαντική η συμβολή της πρωτοβάθμιας υγείας μέσω του προσυμπτωματικού ελέγχου . Έγκαιρη ενημέρωση λοιπόν των δημοτών για την συμπτωματολογία της νόσου που θα οδηγήσουν στην διατήρηση της ποιότητας ζωής όλων. Χρέος μας να καταφέρουμε να βγούμε αλώβητοι απο τη πανδημία, ας βοηθήσουμε όλοι από κάθε μετερίζι για να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας πιο δυνατοί και αισιόδοξοι.!!!