Έκδοση Αδειών Ίδρυσης και Λειτουργίας Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Έγγραφα που χρειάζεται να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος
1.Αίτηση
2.Τρεις (3) πρόσφατες φωτογραφίες του ενδιαφερομένου ή του νόμιμου εκπροσώπου. (Σε περίπτωση που πρόκειται για εταιρεία Ο.Ε. ή Ε.Ε. , θα υποβάλλεται από τον νόμιμο εκπρόσωπο)
3.Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας.
4.Φωτοτυπία άδειας παραμονής και άδειας εργασίας , αν ο αιτών είναι αλλοδαπός , εκτός των χωρών της Ε.Ο.Κ
5.Βιβλιάριο υγείας:
* Ένα (1) επικυρωμένο φωτοαντίγραφο αυτού (πρώτη , δεύτερη σελίδα και τελευταία θεώρηση αυτού
* Το βιβλιάριο υγείας χορηγείται από την δ/νση Υγείας  με αίτηση του ενδιαφερόμενου και πρέπει να είναι θεωρημένο για το έτος που υποβάλλεται η αίτηση για τη λειτουργία του καταστήματος.
Χωρίς θεώρηση δεν γίνεται δεκτό.
6.Απόσπασμα Ποινικού Μητρώου
7.Παράβολο (τριπλότυπο είσπραξης από το Ταμείο του Δήμου
(Σε περίπτωση που πρόκειται για εταιρία Ο.Ε ή Ε.Ε , θα υποβάλλονται τα δικαιολογητικά 4,5,6,7 από όλους τους εταίρους)
8.Τριπλότυπο είσπραξης ανταποδοτικού τέλους από το Ταμείου του Δήμου.
9.Έναρξη επαγγέλματος από Δ.Ο.Υ.
10.Άδεια ίδρυσης και λειτουργίας προηγούμενου ιδιοκτήτη του κατ/τος (πρέπει να κατατεθεί για ακύρωση)
11.Οποιοδήποτε έγγραφο από το οποίο να αποδεικνύεται η κυριότητα ή η μίσθωση του ακινήτου , δηλαδή:
* Αν είναι μισθωμένο, γνήσιο αντίγραφο του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης θεωρημένο από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., από το οποίο να προκύπτει εκτός των άλλων και η χρήση για το συγκεκριμένο είδος καταστήματος.
* Αν είναι ιδιοκτησία του ενδιαφερομένου, τίτλους που να το αποδεικνύουν (συμβόλαια ιδιοκτησίας).
12.Αποδεικτικό ενημερότητας για οφειλές προς το Δήμο Ρήγα Φεραίου
13.Στοιχεία νομιμότητας του κτιρίου:
* Το κτίριο ανεγέρθηκε με οικοδομική άδεια: Φωτοαντίγραφο του εντύπου της οικοδομικής άδειας και της εγκεκριμένης κάτοψης του ισογείου, θεωρημένα από την Πολεοδομία (εις απλούν)
Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν στο αρχείο, σχετική βεβαίωση της Πολεοδομίας, καθώς και τ’ αναφερόμενα στην παρακάτω (β) παράγραφο.
* Το κτίριο ανεγέρθηκε χωρίς οικοδομική άδεια:
Βεβαίωση της Πολεοδομίας, ότι το κτίριο υφίσταται νόμιμα, ότι το ισόγειο πληροί τους όρους χώρου κυρίας χρήσεως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα και ότι είναι στατικά επαρκές για τη συγκεκριμένη χρήση και λειτουργία.
Αν τυχόν υπάρχουν εσωτερικά ανοικτοί εξώστες ( πατάρια) να βεβαιώνεται ότι είναι νόμιμοι χώροι κύριας χρήσης και προορίζονται για κατάστημα.
* Για αυθαίρετα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί μέχρι 31-3-1983 και έχουν υποβληθεί δηλώσεις σύμφωνα με το Ν. 1337/1983, απαιτείται βεβαίωση της Πολεοδομίας ότι η αυθαίρετη κατασκευή υπάγεται σε αναστολή από κατεδάφιση και ότι μετά από αυτοψία της προκύπτει η στατική επάρκεια του κτιρίου, πληρούνται οι όροι χώρου κυρίας χρήση και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κατάστημα.
* Αν ο χώρος είναι υπόγειος, βεβαίωση της Πολεοδομίας για τον χαρακτηρισμό του υπογείου, ως χώρου κύριας χρήσης και ότι έχει προσμετρηθεί στον συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, προκειμένου να εγκατασταθεί στον υπόγειο χώρο κατάστημα ή τμήμα αυτού.
* Αν το κατάστημα είναι σε προκατασκευασμένο κτίριο, βεβαίωση της Πολεοδομίας
14.Σχεδιαγράμματα (σε τέσσερα (4) αντίτυπα) κάτοψης των χώρων του καταστήματος. Τα σχεδιαγράμματα που θα υποβάλλονται, πρέπει να συντάσσονται από διπλωματούχο μηχανικό ή υπομηχανικό ή εργοδηγό ή σχεδιαστή, να φέρουν (το καθένα) επικολλημένο χαρτόσημο 0,50€ του Δημοσίου, να έχουν σχεδιαστεί υπό κλίμακα 1:50, να φέρουν σφραγίδα, υπογραφή, ημερομηνία και ν’ απεικονίζονται σ’ αυτά λεπτομερώς όλοι οι χώροι του καταστήματος, ν’ αναφέρονται με ακρίβεια οι διαστάσεις (μήκος, πλάτος, ύψος) και ο προορισμός του κάθε χώρου (π.χ. W.C., κουζίνα, αποθήκη, αίθουσα πελατών κ.λ.π.), το εμβαδόν κάθε χώρου χωριστά, το συνολικό εμβαδόν του καταστήματος, καθώς και ο ωφέλιμος χώρος της αίθουσας πελατών. (Ως ωφέλιμος χώρος της αίθουσας πελατών νοείται ο χώρος που προσφέρεται για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μετά την αφαίρεση από το συνολικό εμβαδόν της αίθουσας των προθηκών, του μπουφέ, ταμείου, των ψυγείων, της μπάρας κ.λ.π..
Για τα Κέντρα Διασκέδασης αφαιρούνται επιπλέον και οι χώροι που καταλαμβάνουν η πίστα, η ορχήστρα ή α στερεοφωνικά μηχανήματα.
Για τα καταστήματα που δεν αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα, ως ωφέλιμος χώρος νοείται ο χώρος παραμονής – κίνησης των πελατών.
Ακόμη, στα πιο πάνω σχεδιαγράμματα ν’ αποτυπώνονται και οι τυχόν υπαίθριοι χώροι και το εμβαδόν αυτών, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη τραπεζιών και καθισμάτων.
Αν υπάρχει πατάρι ή υπόγειο, να εμφανίζεται στις κατόψεις.
ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Ν’ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑ ΚΑΤΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
* Συνολικό Εμβαδόν καταστήματος μ2 ……… Ύψος καταστήματος ……. μ.
* Καθαρό εμβαδόν καταστήματος μ2 ………
* Εμβαδόν παταριού μ2 ……… – Ύψος παταριού ……… μ.
* Εμβαδόν χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων (αίθουσας πελατών) μ2 ………
* Εμβαδόν W.C. μ2 ………
* Εμβαδόν παρασκευαστηρίου (κουζίνας) μ2 ………
* Εμβαδόν Αποθήκης μ2 ………
* Εμβαδόν Υπαίθριοι χώρου μ2 ………
* Εμβαδόν χώρου ψυγείου και πλύσεως σκευών μ2 ………
* Εμβαδόν πάγκου-μπάρας-συσκευών μ2 ………
* Εμβαδόν χώρου για Ηλεκτρονικά παιγνίδια μ2 ………
* Εμβαδόν χώρου μπιλιάρδων – άλλων ηλεκτρονικών κ.λ.π. μ2 ………
* Εμβαδόν χώρου Ταμείου-Ορχήστρας-Πίστας κ.λ.π. μ2 ………
* Για τα Καταστήματα των άρθρων 37, 38, 39 και 40 της Α1β/8577/1983 Υγειον. Διάταξης:
α) Εμβαδόν χώρου αίθουσας πελατών για μη καπνίζοντες (καθορισμός χώρου: τουλάχιστον 50% της αίθουσας) και
β) Εμβαδόν χώρου αίθουσας πελατών για καπνίζοντες
**** Εξαιρούνται τα καταστήματα: ΑΜΙΓΗ ΜΠΑΡ , ΑΜΙΓΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ, ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ
Από ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΟΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ Ν’ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΟΨΗ.
Ειδικά προκειμένου για Υπεραγορές τροφίμων (SUPER MARKETS) και μικτά καταστήματα τροφίμων, στα σχεδιαγράμματα θα σημειώνονται και οι νοητώς καθορισμένοι χώροι, που προορίζονται για την εγκατάσταση του κάθε τμήματος τούτων, για δε τα παντοπωλεία και τις αποθήκες τροφίμων χονδρικού εμπορίου, θα σημειώνονται οι νοητώς καθορισμένοι χώροι τοποθετήσεως ειδών καθαρισμού, εντομοκτόνων και άλλων ειδών άσχετων με τα τρόφιμα επιτρεπόμενων όμως να πωλούνται στα καταστήματα αυτά.
Στην περίπτωση των Υπεραγορών Τροφίμων (SUPER MARKETS) θα πρέπει στην αίτηση που υποβάλλεται, ν’ αναγράφονται και τα τμήματα από τα οποία αποτελούνται (π.χ. τμήμα κρεοπωλείου, καλλυντικών, κατεψυγμένων προϊόντων, αρτοποιείου, αλλαντικών, απορρυπαντικών, κάβας κ.λ.π.)
15. Αν αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικό χώρο του καταστήματος, που είναι ιδιόκτητος και δεν φαίνεται στο Ιδιωτικό Συμφωνητικό, υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη με θεωρημένο νόμιμα το γνήσιο της υπογραφής του, που ν’ αναφέρει ότι επιτρέπει στον ενοικιαστή ν’ αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα στον ιδιόκτητο χώρο.
16. Αν υπάρχει πατάρι ή υπόγειο, που δεν θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι κύριας χρήσης, υπεύθυνη δήλωση του καταστηματάρχη (με θεωρημένο νόμιμα το γνήσιο της υπογραφής του) που να το αναφέρει.
17. Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/1986 του διαχειριστή της πολυκατοικίας ή σε περίπτωση ανυπαρξίας ή αρνήσεως αυτού, του ιδιοκτήτη του χώρου, στην οποία θα αναφέρεται ότι ο Κανονισμός της πολυκατοικίας ή σε έλλειψη αυτού η πλειοψηφία των ιδιοκτητών των κατοικιών δεν απαγορεύει τη λειτουργία του εν λόγω καταστήματος.
Κόστος Υπηρεσίας
1. 450 €: Θέατρα και κινηματογράφοι
2. 880 €: Κέντρα διασκέδασης με περισσότερες από 200 θέσεις
3. 675 €: Κέντρα διασκέδασης με λιγότερες από 200 Θέσεις
4. 146 €: Υπεραγορές τροφίμων (SUPER MARKET) μέχρι 1.000 τ.μ.
5. 200 €: Υπεραγορές τροφίμων (SUPER MARKET) πάνω από 1.000 τ.μ. και μέχρι 5.000 τ.μ.
6. 300 €: Υπεραγορές τροφίμων (SUPER MARKET) πάνω από 5.000 τ.μ.
7. 450 €: Μεγάλοι σταυλισμοί
8. 300 €: Μεσαίοι σταυλισμοί
9. 146 €: Μικροί σταυλισμοί
10. 150 €: Λοιπά καταστήματα
11. 58,69 €: Άδεια λειτουργίας μουσικής