Αποζημιώσεις για τα μαρτυρικά χωριά Ριζομύλου και Κερασιάς θα διεκδικήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

Αποζημιώσεις για τα μαρτυρικά χωριά Ριζομύλου και Κερασιάς θα διεκδικήσει ο Δήμος Ρήγα Φεραίου

kerasia-antartis
Πρωτοβουλίες για την διεκδίκηση επανορθώσεων και αποζημιώσεων εκ μέρους του Γερμανικού Κράτους για τις μεγάλες καταστροφές αλλά και τα θύματα της γερμανικής θηριωδίας την περίοδο της Κατοχής στα δύο μαρτυρικά χωριά, Ριζόμυλο και Κερασιά, σε μία προσπάθεια δικαίωσης της μνήμης των νεκρών αλλά και του αγώνα των κατοίκων των δύο χωριών.

Όπως είναι γνωστό στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου Ρήγα Φεραίου υπάρχουν δύο Μαρτυρικά Χωριά, ο Ριζόμυλος και η Κερασιά, τα οποία κατά τη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής 1941-1944, καταστράφηκαν ολοσχερώς από το μένος των κατακτητών και μετρούν δεκάδες νεκρών, από εκείνη τη μαύρη περίοδο της ιστορίας.
Ο Ριζόμυλος καταστράφηκε με κανονιοβολισμό και πυρπόληση την 23η Μαρτίου 1943 από τους Ιταλούς κατακτητές καθώς και την 9η Σεπτεμβρίου 1943 και την 6η Σεπτεμβρίου 1944 από τους Γερμανούς κατακτητές και τιμά τη μνήμη των νεκρών του την 23η Μαρτίου κάθε έτους.
Η Αντιστασιακή δράση των κατοίκων του ΡΙΖΟΜΥΛΟΥ και η βοήθειά τους προς τους συμμάχους αναγνωρίσθηκε από την Κυβέρνηση και τον Λαό της Νέας Ζηλανδίας με μήνυμα που έστειλαν προς την Κοινότητα Ριζομύλου.
Χρειάσθηκαν πολλά χρόνια και πολλοί αγώνες προς την πολιτεία για να μπορέσουν οι κάτοικοι του Ριζομύλου να ξαναχτίσουν το χωριό τους και να ξαναφτιάξουν ό,τι οι κατακτητές τούς κατέστρεψαν.
Οι εκδηλώσεις μνήμης για την καταστροφή και τους νεκρούς της Κερασιάς, πραγματοποιούνται κάθε χρόνο την 4η Aπριλίου.
Η Άνω Κερασιά αποτέλεσε το κέντρο της αντίστασης της Μαγνησίας και έδρα του 54ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ. Στα σπίτια των Κερασιωτών είχαν εγκατασταθεί η διοίκηση του 54ου Συντάγματος, το αναρρωτήριο, η επιμελητεία, η Συμμαχική αποστολή το συνεργείο Ραπτικής, και τα μαγειρεία ήταν κοντά στην βρύση του χωριού. Στο εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής ήταν το συνεργείο όπλων. Γενικά οι κάτοικοι της Άνω Κερασιάς πρόσφεραν τα μέγιστα στον αγώνα και μεγάλη βοήθεια στους αντάρτες.
Την 1η Απρίλη του 1944, ισχυρές γερμανικές δυνάμεις κινήθηκαν προς την Άνω Κερασιά. Μια ομάδα εφεδροελασιτών με δικιά τους πρωτοβουλία προσπάθησε να τους σταματήσει. Έπεσαν όλοι νεκροί. Φτάνοντας οι Γερμανοί στην Άνω Κερασιά έκαψαν τα περισσότερα σπίτια και την εκκλησία με τον γέρο παππά μέσα. Όμως το δεύτερο τάγμα του 54ου Συντάγματος υποχρεώνει τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση προς την Κάτω Κερασιά. Βαρύ το τίμημα που πλήρωσαν τα δύο χωριά Άνω και Κάτω Κερασιά. Οι γερμανοί έκαψαν 125 σπίτια και κατέστρεψαν κτηνοτροφικά και γεωργικά εργαλεία. Τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου και το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννη. Το δημοτικό σχολείο και το διώροφο κοινοτικό κατάστημα. Η πλατεία του χωριού ήταν διαλυμένη από τα τανκς. Έκαναν μεγάλες ζημιές στην πέτρινη τοξωτή γέφυρα. Άνω Κερασιά Έκαψαν 120 διώροφα σπίτια, τον ιερό ναό των αγίων 12 αποστόλων και 3 εξωκλήσια.
Αναφερόμενος ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας στις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η δημοτική αρχή τόνισε «Αυτές τις μέρες υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον – και όχι μόνο στη χώρα μας – για μια ιστορική εκκρεμότητα που έχει η Γερμανία προς τη χώρα μας και αφορά τις γερμανικές αποζημιώσεις, τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.
Τα οποία, όπως όλοι έχουμε διαβάσει δεν έχουν παραγραφεί. Κατεύθυνση μας λοιπόν, την οποία θα καταθέσω στο δημοτικό συμβούλιο – όσο ο Δήμος είναι ένας εκφραστής των τοπικών κοινωνιών – πρέπει να είναι ο σεβασμός προς την ιστορία.
Δηλαδή να διεκδικήσουμε να λυθεί αυτή η εκκρεμότητα. Αλλά έχουμε και μια ευθύνη προς το μέλλον και τις νέες γενιές για να λυθεί αυτή ειρηνικά αυτή η εκκρεμότητα. Υπάρχουν γερμανικές εκκρεμότητες προς τους πολίτες, αλλά και προς το κράτος. Στην περιοχή μας, οι κάτοικοι δύο μαρτυρικών χωριών, του Ριζομύλου και της Κερασιάς, βιώσαν τη θηριωδία των ναζί, γνώρισαν τη βαρβαρότητα. Οφείλουμε στη μνήμη των νεκρών εκείνης της περιόδου να διεκδικήσουμε την καταβολή αποζημιώσεων. Είναι θέμα τιμής και σεβασμού στους αγώνες που δόθηκαν για την ελευθερία της πατρίδας μας.»