Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου στις εκδηλώσεις τιμής – μνήμης για τους Καστοριανούς Αδελφούς Εμμανουήλ συντρόφους του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ

Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου στις εκδηλώσεις τιμής – μνήμης για τους Καστοριανούς Αδελφούς Εμμανουήλ συντρόφους του ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ

foto4
foto5
DSCN7228 (1)
DSCN7224
DSCN7252
Στις 25 και 26 Ιουνίου ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτριος Νασίκας παρευρέθηκε στην Καστοριά, προσκεκλημένος του Δήμου Καστοριάς, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων τιμής – μνήμης για τους Καστοριανούς αδελφούς Ιωάννη και Παναγιώτη Εμμανουήλ, συντρόφων του Ρήγα Βελεστινλή.
Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από το Δήμο Καστοριάς σε συνεργασία με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής», του Πολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Καστοριάς «Αδελφών Εμμανουήλ», του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου Καστοριάς «ΑΡΜΟΝΙΑ» και του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα».
Στις εκδηλώσεις συμμετείχε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημ. Νασίκας, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην αφιερωματική εκδήλωση για τους αδελφούς Εμμανουήλ στην αίθουσα του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καστοριάς (Αρχοντικό Πηχεών), όπου επίσης απηύθυναν χαιρετισμό και άλλοι δήμαρχοι πόλεων από όπου κατάγονταν οι σύντροφοι του Ρήγα Φεραίου. Στην εκδήλωση ο πρ. Υπουργός – Αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» κ. Γιώργος Σούρλας παρουσίασε το Βιβλίο του «Οι τελευταίες μέρες του Ρήγα και των Συντρόφων του στον Πύργο Νεμπόϊσα».
Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας, εκπροσωπώντας τη γενέτειρα του μεγάλου Εθνεγέρτη, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο όραμα του Ρήγα για τα Βαλκάνια και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο Ρήγας Βελεστινλής, αποτελεί μια ιδιότυπη μορφή διανοούμενου και πολιτικού ακτιβιστή. Πέτυχε να συνδυάζει τον οραματιστή ηγέτη που χρησιμοποιεί την πολιτική θεωρία για να πείσει για τις αρχές και τις απόψεις του και παράλληλα ήταν ο γνήσιος εκφραστής της επαναστατικής πράξης. Ένας κοσμοπολίτης διαφωτιστής, ένας Έλληνας που αγαπούσε την πατρίδα και το έθνος, ο μεγαλύτερος ιδεολόγος του βαλκανικού πατριωτισμού. Ο Ρήγας Βελεστινλής κατέχει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ελληνικής εθνικής ιδεολογίας. Είναι ο «πρωτομάρτυρας της ελληνικής εθνεγερσίας.
Είναι ιερό χρέος όλων μας, η ανάπλαση των γεγονότων και η ανάκληση στο νου των ηρωικών μορφών των πρώτων επαναστατών που έβαλαν τη σφραγίδα τους στο κάθε γεγονός χωριστά και σε όλα μαζί.
Είναι εκείνοι που κατόρθωσαν να οδηγήσουν τις σημερινές γενεές των ανθρώπων στη θεάρεστη ελευθερία, σωματική και πνευματική. Σε αυτές τις ηρωικές μορφές ανήκουν ο Ρήγας και οι επτά σύντροφοί του.
Πιστοί σύντροφοι και φορείς των ιδεών του αγωνιστή Ρήγα Βελεστινλή (Φεραίου) τα αδέλφια Εμμανουήλ που ζούσαν στη Βιέννη.
Ντολτσό Καστοριάς, Βιέννη, Πύργος Νεμπόισα (Βελιγράδι)
Τρεις περιοχές της Ευρώπης πρώτη το Ντολτσό Καστοριάς σαν γενέτειρα, δεύτερη η Βιέννη προορισμός όπου οδηγεί ο πόθος για μόρφωση και η καταπίεση που νιώθουν λόγω της δουλείας από τους Οθωμανούς, η άνδρωση και η τρίτη ο Πύργος Νεμπόισα στο Βελιγράδι, τόπος μαρτυρίου και θανάτου δύο Καστοριανών, των αδελφών Εμμανουήλ Ιωάννη και Παναγιώτη. Δύο νέων που ακολουθώντας ότι πρόσταζε η καρδιά – όχι η λογική – ήταν μοιραίο να γνωριστούν με το μεγάλο οραματιστή, με το μεγάλο επαναστάτη Ρήγα Βελεστινλή-Φεραίο.
Θα πρέπει να τους τιμήσουμε κι εμείς με στάση ζωής σ΄ ότι συμβαίνει γύρω μας και να σεβαστούμε την ελευθερία, την πραγματική ελευθερία για την οποία θυσίασαν της ζωής τους.
Την πραγματική ελευθερία όπως την περιγράφει ο Ρήγας στα «Δίκαια του Ανθρώπου».
«Ελευθερία είναι η δύναμις εκείνη οπού έχει ο άνθρωπος εις το να κάμει εκείνο οπού δε βλάπτει εις τα δίκαια των γειτόνων του. Ο Νόμος είναι αυτός που ορίζει έως που πρέπει να είμεθα ελεύθεροι».