Η ομάδα αμυδγαλοπαραγωγών Καναλίων τείνει να γίνει Πανθεσσαλική ομάδα αμυδγαλοπαραγωγών

Η ομάδα αμυδγαλοπαραγωγών Καναλίων τείνει να γίνει Πανθεσσαλική ομάδα αμυδγαλοπαραγωγών

7ECA18F57E8E2BA74E2C8E8C7C4D1CED
Την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα Κανάλια η πέμπτη συνέλευση των αμυγδαλοπαραγωγών Καναλίων.
Στη συνέλευση παραβρέθηκε και η ομάδα αμυγδαλοπαραγωγών Καλαμακίου Λάρισας και αρκετοί ακόμη αγρότες από άλλα χωριά όπως από την Κοκκίνα, το Μικρό Περιβολάκι τις Μικροθήβες, το Σέσκλο, το Στεφανοβίκειο, την Κερασιά, την Κάπουρνα, το Καστρί Λάρισας κλπ.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και η ομάδα τείνει να γίνει Πανθεσσαλική.
Η Θεσσαλία κατέχει το 40% της παραγωγής αμυγδάλων της Χώρας μας.
Το θέμα συζήτησης ήταν για μία ακόμη φορά, η τιμή της αμυγδαλόψιχας.
Η εντολή που είχε πάρει η επιτροπή στην προηγούμενη συνέλευση ήταν να έρθει σε επαφή με τους σπαστήρες – εμπόρους της περιοχής για τη διερεύνηση της τιμής.
H επιτροπή πραγματοποίησε τις επαφές και ενημέρωσε τους παραγωγούς για τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων
Οι σπαστήρες – έμποροι συνεχίζουν «επίσημα» να ζητάνε να αγοράσουν στις ίδιες χαμηλές τιμές.
Οι παραγωγοί στη συνέλευση αποφάσισαν ομόφωνα να μην πουλήσουν την παραγωγή τους σ αυτές τις τιμές.
Πέρυσι οι παραγωγοί πούλησαν την παραγωγή τους σε ικανοποιητική τιμή και φέτος τους ζητάνε να πουλήσουν σχεδόν στη μισή τιμή, ενώ η τιμή της χονδρικής και περισσότερο της λιανικής στη Χώρα μας συνεχίζει να κρατιέται στα περσινά υψηλά επίπεδα.
Εν μέσω οικονομικής κρίσης ο παραγωγός δεν δύναται να πουλάει σε μία συγκεκριμένη τιμή και ο τελικός καταναλωτής να την αγοράζει στην τριπλάσια τιμή.
Ένας ακόμη αρνητικός παράγοντας για τους παραγωγούς είναι ότι πέρυσι η φορολογία ήταν 13% και 75% προκαταβολή και φέτος είναι 22% και 100% προκαταβολή. Αν υπολογίσουμε και το κόστος παραγωγής θα διαπιστώσουμε ότι η τιμή που τους ζητούν να πουλήσουν είναι απαγορευτική.
Με λίγα λόγια όχι μόνο δεν βγάζουν κέρδος αλλά επέρχεται ζημιά.
Στη Συνέλευση οι παραγωγοί εκτός των άλλων αποφάσισαν να συνεχίσουν τις επαφές τους τόσο με το εσωτερικό όσο και με το εξωτερικό για να βρουν όσο το δυνατόν καλύτερη τιμή και ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016.
Όποιος επιθυμεί να επικοινωνήσει με την Επιτροπή είτε είναι έμπορος είτε είναι παραγωγός μπορεί να τηλεφωνήσει στο 2428073343 (Τοπική Κοινότητα Καναλίων) ή να στείλει e-mail στο Kanalia.koinothta@gmail.com