Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου προς τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών σχετικά με τη χωροθέτηση του Εμπορευματικού Κέντρου

Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Ρήγα Φεραίου προς τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών σχετικά με τη χωροθέτηση του Εμπορευματικού Κέντρου


Ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτρης Νασίκας στέλνοντας επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Υπουργό Μεταφορών & Υποδομών κ. Χρήστο Σπρίτζη, θέλησε να εκφράσει την έντονη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Ν. Μαγνησίας, σχετικά με τη χωροθέτηση του Εμπορευματικού Κέντρου στην περιοχή της Γυρτώνης Λάρισας από τη ΓΑΙΑ ΟΣΕ σε συνεργασία με το Δήμο Λαρισαίων. Με αποτέλεσμα η Λάρισα, όπως γίνεται αντιληπτό, να αποτελεί τη μοναδική πόλη στην οποία σχεδιάζεται να δημιουργηθεί χερσαίο Εμπορευματικό Κέντρο χωρίς να έχει απευθείας σύνδεση με λιμάνι. Το όλο αυτό εγχείρημα έρχεται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του Εθνικού Χωροταξικού, του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τις κατευθύνσεις του σχεδιασμού σχετικά με το δίπολο Βόλου – Λάρισας από το 2003, με τις οποίες προτείνονταν η χωροθέτησή του, στην περιοχή του Βελεστίνου.
Ο Δήμαρχος τόνισε ότι «Βάση των ανωτέρω στο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΦΕΚ 128Α΄/2008) αναφέρεται πως ο λιμένας του Βόλου, στο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής του Πλαισίου, κρίνεται σκόπιμο να επενδύσει περαιτέρω σε υποδομές ακτοπλοΐας, φιλοξενίας κρουαζιέρας και θαλάσσιου τουρισμού, καθώς και σε υποδομές εμπορευματικών μεταφορών.
Επίσης το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ) της Περιφέρειας Θεσσαλίας προτείνει (στο κεφάλαιο “Συνδυασμένες μεταφορές – εμπορευματικά κέντρα”)  αναφέρει τα εξής:
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο ΠΠΧΣΑΑ Θεσσαλίας, «Εκτιμάται ότι η υλοποίηση του προγραμματισμένου “Εμπορευματικού Κέντρου Θεσσαλίας” στον άξονα ανάπτυξης Λάρισας- Βόλου, θα φέρει σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη του τομέα. Για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού, απαιτείται επίσης ο προγραμματισμός εμπορευματικών κόμβων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Καρδίτσας και των Τρικάλων».
Επίσης, για το λιμάνι του Βόλου αναφέρει ότι: «Η γεωγραφική θέση του λιμανιού του Βόλου, (συνδεδεμένο με το διευρωπαϊκό και κύριο εθνικό οδικό δίκτυο και με το βασικό εθνικό σιδ/δρομικό δίκτυο), καλύπτει τις προϋποθέσεις στήριξης της λειτουργίας της περιφέρειας ως κόμβου δικτύων».
Τέλος, ο Δήμαρχος επισημαίνει ότι η επιλογή της χωροθέτησης του εμπορευματικού κέντρου σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις του σχεδιασμού (δίπολο Βόλου -Λάρισας) στην περιοχή του Βελεστίνου δεν είναι καθόλου τυχαία μιας και αποτελεί την καταλληλότερη θέση για τη δημιουργία του, με το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα ότι βρίσκεται στον άξονα του δυναμικού διπόλου Βόλου – Λάρισας, βρίσκεται σε επαφή με το διευρωπαϊκό οδικό δίκτυο και τη σιδηροδρομική γραμμή της οποίας ήδη προχωράει η ηλεκτροκίνηση, σε εξαιρετικά μικρή απόσταση από το λιμάνι του Βόλου και το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και γειτνιάζει με την Α΄ & Β΄ Βιομηχανική Περιοχή. Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω καθιστούν την επιλογή για την χωροθέτηση του εμπορευματικού κέντρου στο Βελεστίνο την ιδανικότερη λύση αφού η περιοχή, επιτρέπει δραστηριότητες για εξυπηρέτηση συνδυασμένων μεταφορών και περιλαμβάνει σιδηροδρομικό σταθμό, λιμάνι και αεροδρόμιο, βασικά στοιχεία για την επιτυχημένη λειτουργία του».