Σε ενέργειες προχωρά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την αποζημίωση των αμυδγαλοπαραγωγών Καναλίων και γενικότερα το Δήμου

Σε ενέργειες προχωρά ο Δήμος Ρήγα Φεραίου για την αποζημίωση των αμυδγαλοπαραγωγών Καναλίων και γενικότερα το Δήμου

Mε την υπ΄ αριθ. 127/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρήγα Φεραίου κατά τη συνεδρίαση της 30-06-2017, αποφασίσθηκε να ακολουθηθούν συγκεκριμένες ενέργειες από τον Δήμο, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών Καναλίων και γενικότερα του Δήμου, οι οποίοι ζημιώθηκαν λόγω απώλειας καρπόδεσης και παραγωγής αμυγδάλων της ποικιλίας Ferragnes.

Τη φετινή χρονιά δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα ακαρπίας κυρίως στην ποικιλία Ferragnes αλλά και σε άλλες ποικιλίες αμυγδαλιάς, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να έχουν έρθει αντιμέτωποι με σοβαρές ζημίες και τις αντίστοιχες συνέπειες τους. Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου είχε έρθει σε επικοινωνία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λόγω τεράστιου προβλήματος που παρουσιάστηκε στους παραγωγούς και δημιούργησε ανησυχία ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης και ο καθηγητής Δενδροκομίας, κ. Νάνος Γεώργιος, με πραγματογνωμοσύνη του είχε αναφερθεί ότι η ακαρπία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τον περασμένο χειμώνα και διήρκησαν έως και το μήνα Μάρτιο. Η παραγωγή των αμυγδάλων ήταν σχεδόν μηδενική και σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στους παραγωγούς.

Ο Δήμαρχος, κ. Δημήτριος Νασίκας τόνισε «Βρισκόμαστε εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα σε άμεση επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να δοθούν λύσεις σε όλους τους παραγωγούς και να ενταχθεί η ζημιά σε πρόγραμμα ΠΣΕΑ. Ήδη για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουμε αποστείλει έγγραφο στον ΕΛΓΑ και πλέον με απόφαση του Δήμου προχωρούμε σε μια σειρά ενεργειών προς ανακούφιση όλων των παραγωγών που επλήγησαν από τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και τη μεγάλη διάρκεια τους».