Συνάντηση Δημάρχου Ρήγα Φεραίου με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας για τη νιτρορύπανση

Συνάντηση Δημάρχου Ρήγα Φεραίου με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας για τη νιτρορύπανση


Συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, κα. Δωροθέα Κολυνδρίνη πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018 για το ζήτημα που απασχολεί τους περισσότερους δημότες και αφορά τις καλλιέργειες, τη νιτρορύπανση.
Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ρήγα Φεραίου, κ.κ. Ιωάνης Παπαϊωάννου, Νικόλαος Πρίντζος και Σταύρος Χατζής, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Γιάννης Μπατζάκας.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η επίτευξη της επανεξέτασης όλων των εκτάσεων του Δήμου Ρήγα Φεραίου που μένουν εκτός του προγράμματος του Υπουργείου Ανάπτυξης, οι οποίες παρά το γεγονός ότι καλλιεργούνται ως επιλέξιμες ομάδες καλλιεργειών της Δράσης 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα του Π.Α.Α. 2020», δεν συμπεριλαμβάνονται εντός των περιοχών που εμφανίζουν υπόγεια ύδατα κακής χημικής ποιότητας, με αποτέλεσμα να αποκλείονται από το πρόγραμμα λόγω μη επαρκούς μοριοδότησης.
Η διάκριση στην ένταξη του προγράμματος θα έχει αρνητικές συνέπειες στη σωστή διαχείριση των λιπασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων, όπως και σε κάθε μέτρο προστασίας του περιβάλλοντος, που στο Δήμο Ρήγα Φεραίου επηρεάζει άμεσα τόσο το μεγαλύτερο κομμάτι των καλλιεργειών όσο και τη λίμνη Κάρλα.
Μετά από παρέμβαση της περιφέρειας Θεσσαλίας, έγινε ανάθεση στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) για τη λήψη δειγμάτων και ανάλυση αυτών. Ο Δήμος έχει παραλάβει τον πλήρη φάκελο σχετικά με όλες τις αναλύσεις, τη μελέτη και τα στοιχεία που αφορούν τις αγροτικές εκτάσεις των δημοτών και ξεκινά άμεσα όλες τις ενέργειες για την επανένταξη του Δήμου Ρήγα Φεραίου στον κόκκινο χάρτη του προγράμματος νιτρορυπανσης.
Ο κ. Νασίκας δήλωσε: «Είναι σημαντικό για εμάς να λυθεί άμεσα το θέμα ένταξης των εκτάσεων των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου μας στο Πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης, καθώς οι αγρότες της περιοχής μας αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δημοτών μας. Είμαστε ευαισθητοποιημένοι σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση την προστασία του εδάφους και των υδάτων, γιατί ουσιαστικά η γη αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος σε μεγάλο ποσοστό του Δήμου και η μη προστασία και ενίσχυση της οδηγεί σε οικονομική ζημία.
Σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη, κα. Κολυνδρίνη, η οποία ήδη έχει ζητήσει την επανεξέταση των γεωργικών εκτάσεων που στερούνται μοριοδότησης για το πρόγραμμα του Υπουργείου, θα προβούμε σε κάθε ενέργεια προκειμένου να ενταχθούν και υπόλοιπες περιοχές του Δήμου μας που μένουν εκτός, καθώς μόνο το 10 έως 20% εντάσσεται σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης».