Εκδήλωση "Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς" στην Κερασιά, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον Πεσόντων, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00π.μ.

Εκδήλωση "Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος της Κερασιάς" στην Κερασιά, επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον Πεσόντων, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018 και ώρα 10:00π.μ.


74 χρόνια μετά από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών. Ήταν αρχές Απριλίου του 1944, όταν οι Ναζί επέλεξαν να τελειώσουν τις επιχειρήσεις τους στην Κερασιά.
Το Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας Κερασιάς, Κ.Ι.ΠΟ.ΚΕ. σε συνεργασία με τον Δήμο Ρήγα Φεραίου και την τοπική κοινότητα Κερασιάς, διοργανώνουν «ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΑΣΙΑΣ», την ΠΕΜΠΤΗ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018 & ώρα 10:00 π.μ. στην Κερασιά.
Η εκδήλωση, περιλαμβάνει:
Επιμνημόσυνη δέηση στο ΗΡΩΟ ΠΕΣΟΝΤΩΝ
Ιστορική αφήγηση, που θα παρουσιάσει:
Η Κατερίνα Γραντζή, φοιτήτρια τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Καναλίων.
Η Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αντωνία Χασιώτη αναφέρει:
Σκοπός της εκδήλωσης αυτής είναι να μάθουν οι μαθητές την ιστορία μας.
Μαθητές του 4ου Λυκείου Βόλου, μαθητές των σχολείων του Δήμου μας με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου θα φτάσουν στο ηρώο πεσόντων θυμίζοντας σε όλους τη καταστροφή που υπέστη το χωριό μας που δικαίως ανήκει στα μαρτυρικά χωριά.
Η μέρα του ολοκαυτώματος του χωριού μας της Κερασιάς
Κατά τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του Γερμανικού στρατού απο τις 28 Μαρτίου μέχρι 4 Απριλίου 1944 και τα δύο χωριά Ανω και Κάτω Κερασιά έγιναν παρανάλωμα του πυρός, με πολλά ανθρώπινα θύματα.
Το ολοκαύτωμα και η δίωξη απο τους Γερμανούς υπήρξαν εξοντωτικές για τους κατοίκους, ώστε από τότε οι υλικές ζημιές να είναι εμφανείς μέχρι σήμερα.
125 σπίτια, εκκλησιές, σχολεία, κοινοτικό κατάστημα….
Οι Γερμανοί κατέστρεψαν το χωριό μας και τις ζωές των κατοίκων, όπως αιματοκύλισαν ολόκληρη την πατρίδα μας κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.
Ο Μανώλη Γλέζος αναφέρει: «Όταν ένας ξένος κατακτητής καταστρέφει την υλική υποδομή μιας χώρας ή σφάζει τους κατοίκους της σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό επί τοις εκατό, τότε μιλάμε διεθνώς για ολοκαύτωμα. Οι Γερμανοί με τη δράση τους στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ξεπέρασαν αυτό το ποσοστό στην επικράτεια της Ελλάδας, άρα δεν πρέπει να μιλάμε για μεμονωμένες περιοχές της πατρίδας μας που υπέστησαν ολοκαύτωμα. Κανονικά, ολόκληρη η Ελλάδα έγινε ολοκαύτωμα». Το «Δίκτυο Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1940-1945» διοικείται από συμβούλιο το οποίο απαρτίζεται από δεκατρείς δημάρχους και προέδρους κοινοτήτων, ενώ ο πλήρης κατάλογος των πόλεων και χωριών που υπέστησαν ολοκαύτωμα περιλαμβάνει πενήντα πόλεις
και χωριά! Βέβαια, οι ψυχροί αριθμοί είναι ανίκανοι να δείξουν τη φρίκη. Βοηθούσης όμως της φαντασίας, και με την ανθρώπινη ευαισθησία, οι αριθμοί συντελούν στο να προσπαθήσουμε να συλλάβουμε ίσως το μέγεθος του ολέθρου.
Ας μη ξεχνάμε λοιπόν την ιστορία μας και τους ανώνυμους ήρωες που θυσιάστηκαν για τον τόπο μας.
Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε στην ημέρα μνήμης και τιμής του ολοκαυτώματος της Κερασιάς.
Η Έκθεση Φωτογραφίας από την περίοδο εκείνη, με την επιμέλεια του Χαράλαμπου Κωνσταντίνου Αλεξάνδρου θα είναι ανοιχτή για όλους.