Ημέρα τιμής και θύμησης των θυμάτων του 1943 στον Ριζόμυλο

Ημέρα τιμής και θύμησης των θυμάτων του 1943 στον Ριζόμυλο


Με τιμές και συγκίνηση εορτάστηκε η ημέρα μνήμης των θυμάτων και η καταστροφή του Ριζομύλου Ν. Μαγνησίας κατά την κατοχή του 1943-1944, την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018.
Το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση στον I.N. Αγίου Δημητρίου στον Ριζόμυλο.
Μαθητές, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι του χωριού συγκεντρώθηκαν στην Κεντρική Πλατεία, όπου κατατέθηκαν στεφάνια και στη συνέχεια εκφωνήθηκε ομιλία σχετική με τα δραματικά γεγονότα που βίωσε το χωριό από τον δημοτικό υπάλληλο και κάτοικο Ριζομύλου, κ. Λάμπρο Μπόκα.
Τα δραματικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία του Ριζομύλου, που έχει χαρακτηριστεί μαρτυρικό χωριό, είναι ταυτόσημα με τρεις ημερομηνίες: α) Στις 23 Μαρτίου του 1943, οι Ιταλοί έκαψαν το χωριό, ως αντίποινα μετά τον εκτροχιασμό και την πυρπόληση ιταλικού τρένου από την αντιστασιακή οργάνωση της περιοχής του Βελεστίνου, β) Στις 9 Σεπτεμβρίου 1943 και γ) Στις 6 Σεπτεμβρίου 1944, καταστράφηκε ο Ριζόμυλος και πάλι αλλά από τους Γερμανούς κατακτητές σε αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των κατοίκων του χωριού.
Στην τελετή μνήμης κατέθεσαν στεφάνι ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, κ. Δημήτρης Νασίκας, ο εκπρόσωπος της Περιφέρειας, κ. Γιώργος Κίτσιος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Ριζομύλου, κ. Γιώργος Ιβανούδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων Ριζομύλου, κα. Ελένη Ξέρα για την Εθνική Αντίσταση, ο Διοικητής του Α.Τ. Βελεστίνου, κ. Στέφανος Καρκάλης, το δημοτικό σχολείο Ριζομύλου και το Νηπιαγωγείο Ριζομύλου.
Παρευρέθηκαν, ο Αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Πρίντζος, οι πρώην αντιδήμαρχοι, κ.κ. Δημήτρης Παλληκάρης και Τριαντάφυλλος Γκογκινούδης, η δημοτική σύμβουλος, κα. Αρετή Πρίντζου, ο επικεφαλής της ελλάσσονος μειοψηφίας, κ. Απόστολος Παπαϊωάννου, ο τοπικός σύμβουλος, κ. Γιώργος Θεοχάρης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και κάτοικοι της περιοχής.