Δασικοί χάρτες. Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι αγρότες – ιδιοκτήτες για να λυθεί το πρόβλημά τους με τους δασικούς χάρτες;

Δασικοί χάρτες. Τι άλλο πρέπει να κάνουν οι αγρότες – ιδιοκτήτες για να λυθεί το πρόβλημά τους με τους δασικούς χάρτες;


Στο Δήμο Ρήγα Φεραίου και ιδιαίτερα στην Τοπική Κοινότητα Καναλίων υπάρχει μία καλλιεργήσιμη έκταση 541.191 τ.μ. στη θέση Κάπιστα ή Ξηρόκαμπος η οποία το 1971 αφού πρώτα εκχερσώθηκε νόμιμα με απόφαση του Δασαρχείου Βόλου στη συνέχεια τεμαχίστηκε σε περίπου 50 τεμάχια και μεταβιβάσθηκε με συμβόλαιο σε αντίστοιχους αγρότες του χωριού έναντι χρηματικού τιμήματος.
Οι αγρότες αυτοί καλλιεργούσαν από το 1971 και συνεχίζουν να καλλιεργούν έως σήμερα τα κτήματά τους αυτά καθώς επίσης νόμιμα τα δηλώνουν στο Ε9 και στο ΟΣΔΕ και μάλιστα ορισμένα από αυτά με το πέρασμα των χρόνων έχουν μεταβιβαστεί είτε στα παιδιά τους είτε σε τρίτους καθώς επίσης τμήμα αυτών (το 2004) έχει απαλλοτριωθεί από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ανάγκες επαναδημιουργίας της λίμνης Κάρλας. Δηλαδή τα κτήματα αυτά ακολούθησαν νόμιμα όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Νόμο όπως και σε όλες τις ιδιοκτησίες.
Όταν εκδόθηκε ο Νόμος περί δασικών χαρτών οι αγρότες αυτοί με έκπληξη διαπίστωσαν ότι αυτές οι εκτάσεις εντάσσονταν στις ιδιοκτησίες του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτό συνέβη επειδή το Υπουργείο πήρε στοιχεία από τους χάρτες του 1945 ενώ η νόμιμη αυτή εκχέρσωση έγινε το 1971.
Την περίοδο εκείνη επειδή υπήρξαν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις έγινε διευκρίνιση στη Βουλή για τα προβλήματα αυτά και ειπώθηκε (από τον ίδιο τον Υπουργό) ότι θα λυθούν άμεσα. Μάλιστα δόθηκε προφορική διευκρίνιση ότι γι αυτές τις περιπτώσεις δεν χρειάζεται οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν για να υποβάλλουν αντιρρήσεις.
Οι παραπάνω ιδιοκτήτες δεν καθησυχάστηκαν με τις διευκρινήσεις και υπέβαλαν στη Διεύθυνση Δασών Βόλου πρόδηλη αίτηση συνοδευόμενη με πλήρη φάκελο, με την τότε απόφαση εκχέρσωσης του Δασαρχείου Βόλου, την τότε απόφαση παραχώρησης της Κοινότητας Καναλίων, με τα αντίστοιχα τοπογραφικά και το συμβόλαιο ιδιοκτησίας με την νόμιμη μεταγραφή του στο υποθηκοφυλακείο Βόλου κλπ.
Με τις ενέργειές τους αυτές οι αγρότες πίστεψαν ότι το θέμα θα λυθεί.
Όμως δυστυχώς έλαβαν έγγραφη απάντηση από τη Διεύθυνση Δασών Βόλου ότι το αίτημά τους για διόρθωση προδήλου σφάλματος του δασικού χάρτη δεν έγινε αποδεκτό.
Αυτό απλά και πρακτικά σημαίνει ότι κάποτε σου πούλησα ένα αγροτεμάχιο αλλά τώρα μετά από 50 χρόνια σου το παίρνω πίσω. Έτσι απλά επειδή εγώ είμαι Ελληνικό Δημόσιο και κάνω ότι θέλω με εσένα που είσαι απλός και ανήμπορος πολίτης. Ακόμα και αν κάποιος από τους πολίτες έχει την οικονομική δυνατότητα να προσφύγει στο συμβούλιο της επικρατείας (γιατί μόνο εκεί δικάζονται τέτοιου είδους περιπτώσεις) τότε αυτοί θα είναι ελάχιστοι γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα, ίσως περισσότερα από όσο αξίζει το αγροτεμάχιο.
«Ωραία δουλειά αυτή». «Ως παντοδύναμο Ελληνικό Δημόσιο ψάχνομαι να πουλήσω δεύτερη φορά τα ακίνητά μου εκβιάζοντας ότι αν κάποιος δεν υποκύψει θα του το πάρω πίσω».
Μετά την εξέλιξη αυτή ενημερώσαμε ως Δήμος Ρήγα Φεραίου αρμοδίως για το θέμα αλλά ενημέρωσα και προσωπικά με επιστολή από 26/2/2018 τους κυβερνητικούς βουλευτές του Νομού μας.
Αφού πέρασε ένα διάστημα 2,5 μηνών χωρίς να υπάρχει καμία απάντηση έστειλα και νέα επιστολή στις 14/5/2018 στον ίδιο τον Υπουργό Περιβάλλοντος κο Φάμελλο αλλά δυστυχώς έως σήμερα δεν είχαμε και πάλι καμία εξέλιξη.
Η μόνη εξέλιξη ήταν ότι δώσανε πρόχειρη λύση όσο αφορά το ΟΣΔΕ. Δηλαδή το Μάιο που γινόταν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ ενώ αυτά τα κτήματα φαινόταν δασικά στο χάρτη, σου επέτρεπε να το συμπεριλάβεις στη δήλωση ΟΣΔΕ αλλά σε ρωτούσε παράλληλα αν υπέβαλες αντίρρηση.
«Έξυπνη λύση γιατί αλλιώς θα γινόταν πόλεμος».
Φυσικά άγνωστο αν τελικά ο αγρότης θα επιδοτηθεί για το συγκεκριμένο αγροτεμάχιο αν δεν έχει δοθεί λύση μέχρι τότε για το αν τελικά το αγροτεμάχιο είναι δασικό ή όχι.
Αυτό που δεν έχουν ίσως υπολογίσει είναι ότι ήδη ξεκίνησε το Κτηματολόγιο στην περιοχή και εκεί να δούμε τι λύση θα δοθεί. Θα πάμε και πάλι σε «μεσοβέζικη» λύση;
Δηλαδή σου επιτρέπω να το δηλώσεις (για να σε καθησυχάσω) και μετά θα δούμε;
Μετά απ΄ όλα αυτά όλοι αναρωτιόμαστε τι άλλο θα πρέπει να κάνουμε προκειμένου να λυθεί το πρόβλημά μας.
Οι αγρότες της περιοχής αυτής αλλά και άλλων περιοχών με παρόμοια προβλήματα μη έχοντας πλέον κανένα άλλο τρόπο αντίδρασης προσανατολίζονται σε δυναμικές κινητοποιήσεις. «Και όλα αυτά για να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες».
Λίγο υπομονή ακόμη μήπως τώρα μετά τη δημοσιοποίηση του προβλήματος γίνει κάτι!!!!

Παπαϊωάννου Τριαντάφυλλος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Ρήγα Φεραίου