Στο επίκεντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου η Τρίτη Ηλικία

Στο επίκεντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου η Τρίτη Ηλικία


Ημέρες δράσης από το «Βοήθεια στο Σπίτι» & το  Κέντρο Κοινότητας 
 Με αφορμή την 1η Οκτωβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου πρόκειται να υλοποιήσει ανοιχτή δράση προς τους δημότες. Η δράση έχει ως στόχο την ενημέρωση, την πρόληψη και την κοινωνική συμμετοχή των ηλικιωμένων αλλά και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση όλων για θέματα που αφορούν την Τρίτη Ηλικία.
Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί: ΔΡΑΣΗ ΠΡΟΛΗΨΗΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, μετρήσεις ζωτικών σημείων και σακχάρου σε ηλικιωμένους και θα δίνονται συμβουλές  πρόληψης, ενώ παράλληλα θα διανέμονται φυλλάδια για την ενημέρωση των πολιτών για το « τι είναι το Πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι, τι προσφέρει, σε ποιους απευθύνονται  οι δωρεάν υπηρεσίες του.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί από το προσωπικό του «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Ρ. Φεραίου την Τρίτη 1 Οκτωβρίου στα γραφεία του προγράμματος έναντι πλατείας Ρολογιού στο Βελεστίνο (8:00- 10:30)   και την ίδια ημέρα στο Περιφερειακό  ιατρείο Καναλίων (9:00-10.30).
 Η συντονίστρια  Κοινωνικής Προστασίας & Προαγωγής της Δημόσιας  Υγείας   κ. Αντωνία  Χασιώτη δήλωσε: «Παγκόσμια ημέρα της τρίτης ηλικίας η  1η Οκτωβρίου και οφείλουμε να τιμήσουμε τους ηλικιωμένους μας.  Είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, οι θείοι μας, οι γείτονές μας, οι προκάτοχοί μας στις τωρινές μας θέσεις. Οφείλουμε τουλάχιστον σεβασμό στα όσα πρόσφεραν  για τόσα χρόνια , πρέπει να φροντίζουμε να διατηρούν την αξιοπρέπειά τους. Οι σωματικές λειτουργίες μπορεί να αλλάζουν με τα χρόνια,  η ψυχή των περισσότερων ηλικιωμένων όμως, παραμένει νέα και θέλει να συνεχίσει να προσφέρει και να χαίρεται. Τις δυνατότητες αυτές προσφοράς, αναγνώρισης και χαράς δεν πρέπει να είμαστε εμείς που θα τους τις στερούμε. Εμείς πρέπει να είμαστε κοντά τους όταν μας έχουν ανάγκη, και να εκδηλώνουμε την αγάπη μας.»                       
 Η δράση
 Η δράση αυτή θα συνεχιστεί διαδοχικά σε όλες τις κοινότητες  του Δήμου και συγκεκριμένα  :
Την Τετάρτη 2/10 Περιφερειακό Ιατρείο Αγίου Δημητρίου ( 9:00- 10:30)
Τετάρτη 2/10 Περιφερειακό Ιατρείο Στεαφανοβικείου (9:00- 10:30)
Πέμπτη 3/10 Περιφερειακό Ιατρείο Κερασιάς (9:00- 10:30)
Πέμπτη 3/10 Περιφερειακό Ιατρείο  Κοκκίνας ( 9:00- 10:30)
Παρασκευή 4/10 ΚΑΠΗ Ριζομύλου (9:00- 10:30)
Παρασκευή 4/10 οικισμός Χλόης (Δημοτικό Σχολείο 9:00 – 10:30)
Δευτέρα 7 / 10 Περιφερειακό Ιατρείο  Ελευθεροχώρι ( 9:00- 10:30)
Δευτέρα 7/10  Κοινότητα Κεραμιδίου (9:30 – 12:00)
Τρίτη 8/1 Περιφερειακό Ιατρείο Αγίου Γεωργίου (9:00-10:30)
Τετάρτη 9 / 10 Περιφερειακό Ιατρείο  Αερινού (9:00- 10:30)
Τετάρτη 9/10 Βένετο ( Δημοτικό Σχολείο 9:30 – 12:00)
Πέμπτη 10/10 Περιφερειακό Ιατρείο  Περιβλέπτου ( 9:00-10:30)
Παρασκευή 11/10 Περιφερειακό Ιατρείο Μ. Περιβολακίου (9:00- 10:30)
 
Το Κέντρο Κοινότητας θα πραγματοποιήσει τις εξής δράσεις:
Μέσα από το παραμύθι  οι μαθητές θα τιμήσουν την ημέρα  της τρίτης ηλικίας έχοντας στο σχολείο τις γιαγιάδες και παππούδες  να τους αφηγηθούν όμορφα παραμύθια κάνοντας να νοιώσουν πρωταγωνιστές .

  • Παιδικό Σταθμό Βελεστίνου την Τρίτη 1ηΟκτωβρίου 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 8:30 στο χώρο του Παιδικού Σταθμού Βελεστίνου, δράση αφιερωμένη στην Γ’ ηλικία .
  • Δημοτικό Σχολείο Στεφανοβικείου    την 1ηΟκτωβρίου 2019, ημέρα Τρίτη και ώρα 11:30, δράση αφιερωμένη στην Γ’ ηλικία

Όσοι παππούδες και γιαγιάδες επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα τηλέφωνα 24250 23794  καθώς και στο e-mailkentrokoinotitasrigaferaiou@gmail.com
Το  «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Ρήγα Φεραίου
Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» υλοποιείται στο Δήμο Ρήγα Φεραίου από το 2002 εξυπηρετώντας και συνεχίζοντας να παρέχει  δωρεάν κατ΄οίκον υπηρεσίες φροντίδας σε πολλούς ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες. Ένα πρόγραμμα που έγινε θεσμός και συνεχίζει χωρίς διακοπή έως και σήμερα την αδιάκοπη παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας.
Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών, η παραμονή των ηλικιωμένων μέσα στο φυσικό και  κοινωνικό τους περιβάλλον κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες,  η διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.
Το «Βοήθεια στο σπίτι διέπετε από τις αρχές που εμπεριέχονται στις γενικές διακηρύξεις και συνθήκες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και στις ειδικές αρχές που αναφέρονται στα άτομα με αναπηρίες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στη διασφάλιση των παρακάτω δικαιωμάτων:

  • Να επιλέγουν τον τρόπο ζωής τους
  • Να διαβιούν σε αξιοπρεπείς συνθήκες στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον
  • Να διατηρούν την αυτονομία, την κοινωνική συμμετοχή, την επικοινωνία και να αυξάνουν την αυτάρκειά τους
  • Να έχουν ίσες ευκαιρίες και κατοχυρωμένα δικαιώματα ώστε να μην γίνονται αποδέκτες προκαταλήψεων και αποκλεισμών
  • Να απολαμβάνουν υπηρεσιών και παροχών & να τους εξασφαλίζουν υγεία και επιβίωση
  • Να επιλέγουν, να διεκδικούν και να εξασφαλίζουν τους τρόπους και τα μέσα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους

Απευθύνεται σε:

  • Μοναχικά ηλικιωμένα άτομα
  • Ηλικιωμένα που δυσκολεύονται να αυτοεξυπηρετηθούν ( γεροντική άνοια, κατάθλιψη, μειωμένη όραση, κινητικά προβλήματα κ.α)
  • Άτομα με Ειδικές ανάγκες
  • Άτομα και οικογένειες με σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από δυο κοινωνικούς λειτουργούς, δυο νοσηλευτές και δυο οικογενειακούς βοηθούς.
 
 Παρεχόμενες Υπηρεσίες του προγράμματος
Κοινωνική Λειτουργός
Ο κοινωνικός  λειτουργός έχει την συνολική εποπτεία των ωφελουμένων,  καταγράφει και αξιολογεί τις ανάγκες. Παρέχει συμβουλευτική, συναισθηματική υποστήριξη, ενθάρρυνση, παρότρυνση και  καθοδήγηση. Μεριμνά για θέματα συνταξιοδοτικά, προνοιακά και άλλες παροχές. Έρχεται σε επαφή με συναρμόδιους φορείς και παραπέμπει περιστατικά που δεν άπτονται των υπηρεσιών του προγράμματος.
Νοσηλευτής
Ο νοσηλευτής προσφέρει πρωτοβάθμια νοσηλευτική φροντίδα και συμβουλευτική σε θέματα υγείας  (ενεσοθεραπεία, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, εξετάσεις σακχάρου, λήψη ζωτικών σημείων, συνταγογράφηση φαρμάκων, συνοδεία σε ιατρικές επισκέψεις).
Οικογενειακή βοηθός 
Αναλαμβάνει την διατήρηση  της καθαριότητας του σπιτιού που χρησιμοποιεί ο εξυπηρετούμενος, ελαφρύ μαγείρεμα, διεκπεραίωση εξωτερικών εργασιών (πληρωμή λογαριασμών και ψώνια). Μια επιπλέον αρμοδιότητα είναι η συντροφιά αποδεικνύοντας έμπρακτα το κοινωνικό χαρακτήρα του προγράμματος.
Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις στο σπίτι των εξυπηρετούμενων με συχνότητα (καθημερινή, εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη ή μηνιαία) ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους.
Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορείτε να απευθυνθείτε στο γραφείο του βοήθεια στο σπίτι Ηρώων Πολυτεχνείου 4 {απέναντι από την πλατεία Ρολογιού) και στο τηλέφωνο 2425023794.