ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ                                                   Βελεστίνο,  11-06-2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ


            Την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 και ώρα 11.30 π.μ. συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρήγα Φεραίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τις δράσεις πολιτικής προστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2020.

            Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν την πρόληψη και την καταστολή των πυρκαγιών.

            Από πλευράς δήμου αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν στον καθαρισμό χαντακιών, στην κοπή χόρτων της δημοτικής και αγροτικής οδοποιίας και στον καθαρισμό των εγκαταλελειμμένων οικοπέδων και ακινήτων τα οποία εγκυμονούν κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιών.

            Ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και τόνισε ότι ο δήμος βρίσκεται σε άριστη συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της πολιτικής προστασίας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επίσης, ανέφερε ότι ο δήμος είναι ανάμεσα σε 5 χερσαίους δήμους της Μαγνησίας που θα ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα συστήματος πυρανίχνευσης και ότι μέσα από τη συνεργασία με τον Ταξίαρχο θα υπάρχουν σε ετοιμότητα ελικόπτερα του αεροδρομίου Στεφανοβικείου.

            Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, κ. Δημήτρης Παλληκάρης επεσήμανε ότι ο δήμος έχει προβεί στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου για την εύκολη πρόσβαση οχημάτων, όπως των πυροσβεστικών και έχει ελέγξει τους πυροσβεστικούς κρουνούς όλων των τοπικών δημοτικών διαμερισμάτων. Επίσης, τόνισε ότι θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες σχετικά με το καθαρισμό εγκαταλελειμμένων οικοπέδων που αποτελούν σημεία κινδύνου πυρκαγιάς. Διευκρίνισε ότι η περίοδος γεωργικής καλλιέργειας έχει ορισθεί από 01-05-2020 έως 30-10-2020, διάστημα κατά το οποία απαγορεύονται οι φωτιές στις καλλιέργειες και οποιαδήποτε αγροτική εργασία μπορεί να προκαλέσει φωτιά.

            Για την Περιφέρεια, η υπεύθυνη πολιτικής Προστασίας, Β. Νταφοπούλου, ανέφερε ότι η Περιφέρεια έχει προχωρήσει στη διαδικασία συμβάσεων με εργολάβους για καθαρισμό ρεμάτων, χόρτων και ερεισμάτων σε όλους τους δήμους, όπως και στον δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά, ήδη, με ιδία μέσα έχουν ξεκινήσει τον καθαρισμό.

            Ο Διοικητής της Π.Υ. Μαγνησίας, Ν. Μητσογιάννης, ανέφερε ότι καμία άδεια δεν θα δοθεί για φωτιά, οι υπηρεσίες ακολουθούν το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ», κατά το οποίο ορίζονται οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Επίσης, αναφέρθηκε στο θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη, όπου μπορούν να συμμετέχουν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, τα οποία θα παρακολουθήσου βασική εκπαίδευση, θα τοποθετηθούν σε σημεία περιπολίας και η συμμετοχή τους θα τους δώσει μοριοδότηση εάν θελήσουν να ασχοληθούν με σχολές και θέσεις της πυροσβεστικής. Τόνισε ότι η Π.Υ. είναι καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, καθώς διαθέτει 80 άτομα προσωπικό σε 8 εποχούμενα κλιμάκια, διαθέτει 2 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

            Ο Διοικητής της Π.Υ. Βελεστίνου, Αντιπύραρχος, Κ. Τσίκας ζήτησε να υπάρχει συνεχής ενημέρωση από όλους και τους δημότες σχετικά με πράξεις καψίματος κλπ. και να ορισθούν στις Τ.Κ. άτομα που μπορούν να βοηθήσουν εθελοντικά σε περίπτωση πυρκαγιάς, π.χ. με τρακτέρ.

            Ο Υποδιοικητής της Π/Υ. Βόλου, Αντιπύραρχος, Ν. Ιερεμίας είπε ότι βάσει του σχεδίου «ΙΟΛΑΟΣ», προβαίνουν σε απομάκρυνση των κατοίκων σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά όχι υποχρεωτική εάν οι πολίτες δεν επιθυμούν, υπάρχει δε αναγκαστική απομάκρυνση στην εκκένωση λόγω κινδύνου ζωής.

Εκ μέρους του 304 ΠΕΒ, ο Υποδιοικητής, Σχης, Β. Πατσιαντάς, ενημέρωσε ότι το 304 ΠΕΒ έχει ζώνες αντιπυρικές για τη μη μετάδοση της πυρκαγιάς λόγω των εύφλεκτων υλικών της μονάδας, υπάρχει επανδρωμένο παρατηρητήριο για την παρακολούθηση τυχόν πυρκαγιάς στην περιοχή, υπάρχουν σε καθημερινή βάση 2 οχήματα με δεξαμενή, ομάδες 20-30 ατόμων σε επιφυλακή εάν ζητηθεί και μηχανήματα για έκτακτη ανάγκη.

            Οι Αντιδήμαρχοι, Β. Παπανικολάου και Γ. Παπαϊωάννου ενημέρωσαν για τα μηχανήματα και το προσωπικό που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο δήμος για τη λήψη μέτρων πολιτικής προστασίας.

Από το Δασαρχείο, η αναπληρώτρια Δασάρχης, Α. Μακατσιάνου δήλωσε ότι η υπηρεσία τους βρίσκεται σε ετοιμότητα με συνεργεία σε επιφυλακή.

Επίσης, μέλη της Ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, αναφέρθηκαν στην άμεση επέμβαση της ομάδας σε έκτακτη ανάγκη, τη διάθεση ενός οχήματος και μηχανών.

            Ο κ. Παλληκάρης κλείνοντας τη συνεδρίαση ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και είπε ότι κατά τους θερινούς μήνες και όσο αναβαίνει ο βαθμός επικινδυνότητας το συντονιστικό όργανο θα συνεδριάζει εκτάκτως.             Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν, ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημ. Νασίκας, οι Αντιδήμαρχοι Ρήγα Φεραίου, Βασ. Παπανικολάου και Γ. Παπαϊωάννου, η υπεύθυνη Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Μαγνησίας, Β. Νταφοπούλου, ο Διοικητής Π.Υ. Ν. Μαγνησίας, Πύραρχος, Νικ. Μητσιογιάννης, ο Διοικητής Π.Υ. Βελεστίνου, Αντιπύραρχος, Κωνστ. Τσίκας, ο υποδιοικητής της Π.Υ. Βόλου, Αντ/χος Νικ. Ιερεμίας, ο Υπαρχιπυροσβέστης, Βασ. Πατσιαντάς, ο Υποδιοικητής του 307 ΠΕΒ, Σχης Σωτ. Αργυρόπουλος, ο Υπολοχαγός του 307 ΠΕΒ, Νικ. Σιδηρόπουλος, η Αναπληρώτρια Δασάρχης, Αθαν. Μακατσιάνου, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Ευγ. Παρσάς, οι Πρόεδροι των Τ.Κ., Κεραμιδίου, Ανδ. Βλαχόπουλος, Αγ. Γεωργίου, Ουρ. Γκουρίτσα, Κερασιάς, Γ. Ζήσης,Περιβλέπτου, Κωνστ. Τσιακούμης, Αερινού, Κωνστ. Μπλέτσας, Καναλίων, Βασ. Φάκκα, η εκπρόσωπος της ομάδας Διάσωσης Μαγνησίας, Ζωή Παππά, ο Προϊστάμενος Καθαριότητας, Βαγ. Καραμπέρης, ο Προϊστάμενος της ΔΕΥΑΡΦ, Απ. Βασιλόπουλος, ο μηχανικός Τεχν. Υπ. Λ. Λάβδας.

Add Comment