Ομάδα Τουριστικής Προβολής Δήμου Ρήγα Φεραίου Προβάλλουμε τον τόπο μας – Μαθαίνουμε την ιστορία μας «Τα αρχαία Τείχη των Φερών»

Ομάδα Τουριστικής Προβολής Δήμου Ρήγα Φεραίου Προβάλλουμε τον τόπο μας – Μαθαίνουμε την ιστορία μας «Τα αρχαία Τείχη των Φερών»

Ομάδα Τουριστικής Προβολής Δήμου Ρήγα Φεραίου

Προβάλλουμε τον τόπο μας – Μαθαίνουμε την ιστορία μας

«Τα αρχαία Τείχη των Φερών»

Τους τελευταίους μήνες οι ειδικές συνθήκες που βιώσαμε, εξαιτίας της πανδημίας, επηρέασαν σημαντικά την καθημερινότητά μας και μας έκαναν να επαναξιολογήσουμε κάποιες συνήθειες μας. Προς το τέλος της καραντίνας πολλοί συνειδητοποιήσαμε την αξία που κρύβει μία βόλτα, τις ευεργετικές, θα τολμούσαμε να πούμε, συνέπειες του βαδίσματος. Την περίοδο αυτή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα πολύ όμορφο μέρος του τόπου μας είχε την τιμητική του. Πόσες και πόσες εξαιρετικές φωτογραφίες δεν είδαμε με φόντο τα τείχη των αρχαίων Φερών.

Τα τείχη είναι ορατά σε μεγάλο μέρος περιμετρικά του λόφου της Παναγίας και αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη δύναμη και την ισχύ της αρχαίας πόλης των Φερών κατά την κλασσική κυρίως εποχή. Είναι χτισμένα περίπου στις αρχές του 4ου π. Χ. αι. ,την εποχή που οι Φερές αποτελούσαν μία από τις δύο μεγάλες δυνάμεις της Θεσσαλίας. Είναι κατασκευασμένα με μεγάλους ασβεστολιθικούς δόμους και έχουν πάχος 3,50 μέτρα. Σώζονται σε μήκος πάνω από 150μ. Στη νότια πλευρά τους βρίσκεται η επιβλητική πύλη πλάτους τριών μέτρων, η οποία θα υποδεχόταν τους επισκέπτες που έρχονταν στην πόλη από το νότο, από τον αρχαίο δρόμο στα ριζά του Χαλκωδόνιου όρους, της σημερινής Μαλούκας. Δεξιά της πύλης είχε κατασκευαστεί μεγάλος αμυντικός πύργος διαστάσεων 10μ x 10μ. προκειμένου να την προστατεύει. Άλλοι πέντε τουλάχιστον τέτοιοι αμυντικοί πύργοι σώζονται, κατασκευασμένοι σε απόσταση περίπου 30 μέτρων ο ένας από τον άλλον. Μέσα από αυτούς τους πύργους οι Φεραίοι στρατιώτες επόπτευαν την φεραία γη και απόκρουαν επίδοξους εισβολείς. Ίχνη του τείχους βρίσκονται σποραδικά σε διάφορα σημεία του Βελεστίνου, ακόμα και κάτω από τον σημερινό

πεζόδρομο αλλά δυστυχώς η ολοκληρωμένη αποτύπωση της πορείας του δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατή.

Το αρχαίο τείχος είναι επισκέψιμος χώρος και δίπλα του έχει κατασκευαστεί όμορφο πλακόστρωτο μονοπάτι, ιδανικό για περίπατο. Την επόμενη φορά που θα περπατήσουμε σε αυτό το πλακοστρωμένο μονοπάτι ας θυμηθούμε τους αρχαίους βασιλείς που έκαναν γνωστή στο πανελλήνιο την πόλη των Φερών, τον Λυκόφρονα, τον Ιάσονα τον Φεραίο, τον Πολύδωρο. Την επόμενη φορά που θα αντικρύσουμε τα τείχη ας φανταστούμε ότι τα ίδια τείχη θα αντίκρισε και ο σπουδαίος εκείνη την εποχή Φίλιππος ο Β’ , πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν ήρθε στις Φερές, για να παντρευτεί την Φεραία Νικησίπολη. Την επόμενη φορά που θα κάτσουμε στη νότια πύλη του τείχους ας αναλογιστούμε ότι από αυτήν την πύλη πέρασε ο Αλέξανδρος των Φερών με τους μισθοφόρους του πηγαίνοντας για την Σκοτούσσα προκειμένου να ολοκληρώσει το φρικώδες έργο του.

Για την ομάδα τουριστικής προβολής

Γιώργος Σαββανάκης

Add Comment