ΠΡΟΤΑΣΗ, η 24η ΙΟΥΝΙΟΥ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΉΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΉ, να Καθιερωθεί ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ, η  24η ΙΟΥΝΙΟΥ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΉΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΉ, να Καθιερωθεί ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ, η 24η ΙΟΥΝΙΟΥ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΡΉΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΉ, να Καθιερωθεί ΩΣ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ

 

Σε σημερινή μου συνομιλια με τον συνδημότη μας κ ΣΤΈΡΓΙΟ ΛΑΪΤΣΟ, ΙΣΤΟΡΙΚΌ και υπ. ΔΙΔΑΚΤΟΡΑ στο ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ της ΒΙΕΝΝΗΣ καθως και γραμματεα του ΑΧΕΠΑ ΒΙΕΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΥΜΠΑΣ, ενημερωθηκα για την σημαντικη προταση την οποια κατεθεσαν, η οποια αποτελεί ιδιαίτερη τιμη για τον ΡΗΓΑ ΒΕΛΕΣΤΙΝΛΗ και για τον ΔΉΜΟ ΡΉΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ, την οποια και παραθέτω.
🔴 Η πρόταση θα υποστηριχθεί και απο τον ΔΗΜΟ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ 🔴
🇬🇷 Οι AHEPA Wien – Nikolaus Dumba, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του κυρίου Υφυπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Βλάση για καθιέρωση Ημέρας Ελληνικής Διασποράς, προτείνουν να καθιερωθεί η 24η Ιουνίου ως Ημέρα Ελληνικής Διασποράς, καθώς συμπίπτει με την ημερομηνία θανάτου του Ρήγα Βελεστινλή:
Ο Ρήγας Βελεστινλής υπήρξε ο κατεξοχήν επιτυχημένος Έλληνας της Διασποράς. Κάτοχος υψηλής παιδείας, πολύγλωσσος, κινείται άνετα στη γνωστή τότε οικουμένη για την προώθηση της Ελληνικής Υπόθεσης. Πρόσωπο δραστήριο στην οικονομική (έμπορος, κτηματίας) και πολιτική ζωή (γραμματέας υψηλών πολιτικών αξιωματούχων), καταδεικνύει κι επαυξάνει την αξία της Διασποράς και το σημαντικό της ρόλο. Υπήρξε πρωτοπόρος και Πρωτεργάτης της Εθνικής Αφύπνισης, λόγω και έργω, με τίμημα τη ζωή του. Παραμένει μέχρι σήμερα ηρωική μορφή, κατά κοινή παραδοχή, εμβληματική, γνωστή κι αποδεκτή από όλο το Νέο Ελληνισμό.
Του αξίζει αυτή η τιμή!!!