Στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του εθνεγέρτη Ρήγα Βελενστινλή, η υφ. Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του εθνεγέρτη Ρήγα Βελενστινλή, η υφ. Παιδείας Ζέττα Μακρή.

 

 

Στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του εθνεγέρτη Ρήγα Βελενστινλή, η υφ. Παιδείας Ζέττα Μακρή.

 

Στο Βελεστίνο, στη γενέτειρα του μεγάλου εθνεγέρτη του ελληνικού έθνους, Ρήγα Φεραίου, βρέθηκε σήμερα Κυριακή 27 Ιουνίου, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας, κ. Ζέττα Μ. Μακρή, για να παρακολουθήσει τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης της θυσίας και του μαρτυρικού θανάτου του Ρήγα και των επτά συντρόφων του, Ευστράτιου Κορωνιού, Αντώνιου Κορωνιού, Παναγιώτη και Ιωάννη Εμμανουήλ, Θεοχάρη Τουρούντζα, ο Ιωάννη Καρατζά, και Δημήτριου Νικολίδη και να αποτίσει τον ελάχιστο φόρο τιμής στον μεγάλο εθνικό και τοπικό πρωτεργάτη, της ιδέας, της εθνικής παλιγγενέσιας.
Η κ. Μακρή, παρακολούθησε, την θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό των Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βελεστίνο ενώ στη συνέχεια παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τον μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα και προέβη στην κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του εθνεγέρτη στην περιοχή όπου βρίσκονταν η οικία του κορυφαίου εκπροσώπου του ελληνικού διαφωτισμού. Ακολούθως, η υφυπουργός ξεναγήθηκε στον εκθεσιακό χώρο «Ρήγας Βελεστινλής» όπου φυλάσσεται πιστό αντίγραφο της Χάρτας του Ρήγα ενώ η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψή της στην Υπέρεια Κρήνη την αρχαία πηγή που βρίσκονταν στο κέντρο της αρχαίας πόλης των Φερών.
Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, η κ. Μακρή, αφού έδωσε, τα εύσημα για την άριστη διοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων μνήμης, δήλωσε χαρακτηριστικά « Είναι καθήκον και χρέος όλων μας, να θυμόμαστε και να τιμούμε, όχι μόνο επ’ αφορμή της επετείου των διακοσίων χρόνων από την ελληνική επανάσταση, αλλά κάθε μέρα και κάθε στιγμή, όλους εκείνους που πάλεψαν για ένα ανεξάρτητο και δημοκρατικό ελληνικό κράτος πληρώνοντας με την ίδια τους τη ζωή, τη δίψα τους για την ελευθερία.
Σήμερα, τιμούμε τον Ρήγα Φεραίο, τον δικό μας Ρήγα που άναψε τη σπίθα με τις ιδέες του αλλά και τη θυσία του, για την εθνική παλιγγενεσία. Η ανάδειξη των ανθρώπων, των μνημείων και των σημείων που άνθισε ο σπόρος της ιδέας της ελληνικής επανάστασης, αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες για όλους μας και είναι τιμή και καθήκον μας να συνεισφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις, στην υλοποίηση, τέτοιων σπουδαίων πρωτοβουλιών που κρατούν άσβεστη, στις καρδιές όλων μας, τη μνήμη και τα πεπραγμένα τους».