ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΙΧΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟΨΙΧΑΣ

Δήμος Ρήγα Φεραίου

 

Δελτίο Τύπου

 

Διαμαρτυρία για την τιμή της αμυγδαλόψιχας

 

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου εισπράττοντας και μεταφέροντας την απογοήτευση, την απελπισία και την αγανάκτηση των παραγωγών, μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καναλίων, καθώς και πλήθους μεμονωμένων παραγωγών, οι οποίοι προσπαθούν να ζήσουν τις οικογένειές τους και να στηρίξουν την ελληνική ύπαιθρο, προχωρά σε διαμαρτυρία προς κάθε αρμόδιο φορέα, για την τιμή της αμυγδαλόψιχας.

Σε μία εποχή που όλα ακριβαίνουν για όλο τον αγροτικό κόσμο  και το κόστος καλλιέργειας είναι δυσβάσταχτο, η τιμή της αμυγδαλόψιχας πέφτει, όχι για τον καταναλωτή, αλλά μόνο για τον παραγωγό.

Την φετινή χρονιά έχουν φτάσει τα κόστη στα ύψη, για παράδειγμα τα μεροκάματα συγκομιδής ανέβηκαν από 35 σε 40 – 50 ευρώ, το πετρέλαιο από 1 σε 2 ευρώ. Πέρυσι η τιμή της αμυγδαλόψιχας για τον παραγωγό κυμάνθηκε ανάμεσα σε 7 – 8 ευρώ, ενώ φέτος, πού όλα αυξήθηκαν, η τιμή κυμαίνεται στα 5 – 6 ευρώ. Το οξύμωρο είναι ότι στο λιανεμπόριο το προϊόν εξακολουθεί να πουλιέται στις ίδιες τιμές. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι οι μεγαλέμποροι κατάφεραν να μειώσουν την τιμή για τον παραγωγό, ενώ εξακολουθούν να πουλούν με τις ίδιες τιμές στα καταστήματα λιανικής, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά  όχι μόνο τους παραγωγούς, αλλά και τους καταναλωτές που αγοράζουν το προϊόν πανάκριβα, και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη εποχή. Όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς καμία μέριμνα για την εξασφάλιση των παραγωγών και των καταναλωτών.

Ζητάμε να επιληφθούν του θέματος οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί προκειμένου να εξασφαλιστεί μια δίκαιη τιμή τόσο για τους παραγωγούς,  όσο και για τους  πολίτες – καταναλωτές.

Οι αμυγδαλοπαραγωγοί παλεύουν με νύχια και με δόντια να επιβιώσουν και να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια, και ζητούν την στήριξη της πολιτείας, η οποία τώρα είναι πιο σημαντική παρά ποτέ.