ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ
Της Ράνιας Γκουρίτσα-Χαμπέρη,
Μαίας Κ.Υ Βελεστίνου – Προέδρου της Τ.Κ. Αγίου Γεωργίου
ΠΡΟΛΗΨΗ και ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, το καλύτερο δώρο για την υγεία μας.
ΣτηρίΖΟΥΜΕ την πρόληψη!
ΦροντίΖΟΥΜΕ την υγεία μας!
Ως πρωτοβάθμια μονάδα υγείας η πρόληψη είναι ευθύνη μας. Η πρόληψη μπορεί να σώζει ζωές και γι’αυτό δεν πρέπει να την αμελούμε.
Η 25η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα αφιερωμένη στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, και όλος ο μήνας Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συ-χνότερος τύπος καρκίνου στις γυναίκες. Η πρόληψη παραμένει πάντα η καλύ-τερη θεραπεία καθώς η ασθένεια είναι σήμερα ιάσιμη, εάν ανιχνευθεί έγκαιρα.
Στην πρόληψη βοηθά και η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωή: Αυξήστε την σωματική δραστηριότητα. Βάλτε στο καθημερινό σας πρόγραμμα το περπάτη-μα, το κολύμπι, την κηπουρική, ακόμη και τις εντατικές δουλειές του σπιτιού. Έτσι, δυναμώνετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μειώνετε το βάρος σας. Διατηρείτε το σωματικό σας βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα, επιλέγοντας κα-θημερινά υγιεινές τροφές όπως: φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης. Το πάχος μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα ορμονών στο αίμα (κυρίως των οιστρογόνων) και να επισπεύσει τη διαδικασία δημιουργίας καρκίνου. Πε-ριορίστε το αλκοόλ. Θηλάστε τα παιδιά σας. Μην αμελείτε: την αυτοεξέταση των μαστών, την κλινική εξέταση από τον γιατρό σας, τις απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφία και υπέρηχο μαστών), ανάλογα με την ηλικία και το ιστορικό σας, διαφορετικά για την καθεμιά σας!
Καθημερινά στο Μαιευτικό – Γυναικολογικό ιατρείο του Κέντρου Υγείας σας περιμένουμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά από κοντά.